De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Athora: Eindbod

28 december 2023

In de afgelopen periode hebben we onderhandeld over een nieuwe cao en een sociaal plan. De werkgever heeft een eindbod gedaan. Een eindbod houdt in dat de werkgever niet verder wil onderhandelen en dat dit het dus is. Hieronder de hoofdlijnen van het eindbod.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Salaris

We hebben lang stilgestaan bij het belangrijkste onderdeel: de loonsverhoging. Athora let vooral op de kosten. En ondanks de goede winstcijfers vinden zij een hoger loon een te hoge uitgave die de opgaande lijn kan terugduwen.

Wij zien dat voor iedereen de afgelopen periode de prijzen hard zijn gestegen en dat deze loonsverhoging dat niet bijhoudt. Ook zien we graag een koopkrachtverbetering. Dat zien we ook niet terug in het loonbod van jouw werkgever.

Athora wil een cao voor 18 maanden.

De structurele loonsverhoging is op 1-1-2024: 4,25% en op 1-1-2025: 2,25%.

Daarnaast een eenmalige uitkering in 2024: € 500,- netto in januari en € 1.500,- bruto in juli. In 2025: € 500,- netto in januari.

Dat betekent voor een periode van 18 maanden 6,5% loonsverhoging. Wij hebben verschillende tegenboden gedaan, maar partijen hebben geen overeenstemming kunnen bereiken. Ook zijn er een aantal eenmalige uitkeringen, maar die tellen niet mee voor je pensioen en kun je maar eenmalig uitgeven. Wij vinden dit een te groot verschil met onze inzet en de realiteit van nu en zijn hier niet tevreden over. Het hele eindbod kun je hier nalezen.

Doorbetaling bij ziekte                                                                   

Werkgever heeft in het eindbod ook een wijziging van de doorbetaling salaris bij ziekte opgenomen. Vanaf het begin hebben wij al aangegeven hier niet tevreden mee te zijn. Athora geeft aan dat het betere afspraak is (in tweede jaar daalt inkomen uiteindelijk naar 75% in plaats van nu 70%), maar na halfjaar ziekte daalt het inkomen gelijk al naar 90% (nu is het eerste jaar 100%). En laten er nu meer mensen in het tweede halfjaar nog ziek zijn en veel minder in tweede jaar. Kortom, een voorstel dat wij met klem afgewezen hebben.

Overige voorstellen

We hebben wel afspraken kunnen maken over een RVU-regeling en een sabbatical. Ook hebben we een afspraak kunnen maken voor een gratis lidmaatschap van de vakbond voor nieuwe leden, maar natuurlijk alles pas als de cao geaccepteerd wordt.

Sociaal plan

De verlenging van het sociaal plan leggen wij apart voor. Wij vinden het van groot belang dat er een sociaal plan is dat doorloopt. Op een paar punten zijn er kleine wijzigingen die je in het eindbod kunt lezen.

Stemmen

Het is een eindbod geworden van de werkgever. Over een aantal punten zijn we het eens, maar over het belangrijkste onderwerp, de structurele loonsverhoging zijn we niet tevreden en wij vinden het bod te laag. Het woord is nu aan de leden. De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen over het eindbod en sociaal plan. De stemming loopt tot 10 januari 12.00 uur.

Als je vragen hebt kun je de belangenbehartiger Harma Pethke mailen via harma.pethke@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Athora: Cao een feit

Alle bonden hebben nu een akkoord van hun leden voor een nieuwe cao. Dit betekent dat de cao ingaat met…

Word gratis lid