De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Athora: Verslag cao-onderhandelingen

08 december 2023

In de afgelopen periode hebben we een aantal keren om de tafel gezeten voor een nieuwe cao en sociaal plan. Hieronder het verslag waar we nu staan.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Salaris

Wat betreft het salaris, daar zijn we er nog niet uit. Athora denkt nu aan een cao voor 1 jaar met een structurele loonsverhoging van 3,5% op 1 januari 2024 en een éénmalig bedrag van € 3.000,- bruto. De 3,5% structurele loonsverhoging zien we graag hoger. Want de dagelijkse kosten van jouw huishouden zijn allemaal hoger geworden. Athora geeft aan dat een hoger percentage niet mogelijk is en buiten hun budget valt.

PMC

De afgelopen periode is er geëxperimenteerd op drie afdelingen van Athora met een nieuw systeem voor bepaling van het functioneren en het geven van een loonsverhoging. In de wandelgangen noemen wij dit het PMC-systeem. Een duidelijke reden om naar veranderingen te kijken, is dat er terecht veel kritiek is op het vaak rigide toepassen van de kromme van Gauss bij de vaststelling van de salarisverhoging en het gebrek aan uniformiteit bij het toepassen van de cyclus en het zogenaamde ‘goede gesprek’. Er ligt nu een advies van de werkgroep waar cao-partijen zich over buigen in het cao-overleg. Daar zijn ook uitslagen van een enquête onder deelnemers aan de pilots opgenomen. Het nieuwe systeem is afhankelijke van de relatieve salarispositie, je RSP, in je salarisschaal. In het goede gesprek gaat het dan om hoe je hebt gepresteerd. Aan de hand daarvan krijg je een salarisgroei door je schaal heen, totdat je het einde van de schaal hebt bereikt.

Voortgang overleg

Op een aantal onderwerpen zijn we elkaar al bijna genaderd. Athora voelt wel wat voor een RVU en een sabbatical die voor 40% wordt betaald door de werkgever. Verder voelen ze er ook voor om het eerst jaar de contributie van een lidmaatschap van één van de vakbonden voor nieuwe leden te betalen. Het gaat om het hele pakket dat we kunnen afspreken.

In het volgende overleg willen we met name over het loon praten. Ook heeft Athora een aantal voorstellen voor aanpassingen in het sociaal plan gedaan. Die moeten we nog bekijken. Als je een opmerking hebt, of idee, of je wil je mening geven, dan kun je de belangenbehartiger Harma Pethke mailen op harma.pethke@unie.nl

Gerelateerde berichten

Athora: Cao een feit

Alle bonden hebben nu een akkoord van hun leden voor een nieuwe cao. Dit betekent dat de cao ingaat met…

Athora: Eindbod

In de afgelopen periode hebben we onderhandeld over een nieuwe cao en een sociaal plan. De werkgever heeft een eindbod…

Word gratis lid