De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Arcadis: Een update over cao, sociaal plan en pensioen

28 februari 2024

Met deze nieuwsbrief informeren we over de onderhandelingen van maandag 26 en dinsdag 27 februari 2024 en over de nieuwe cao, het sociaal kader en de pensioenregeling bij Arcadis.

 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao

Arcadis is zich nog aan het beraden op een beter loonbod dus daar is even niets nieuws over te melden. Wel hebben we alle overige voorstellen vanuit de vakbonden besproken en er een eerste reactie op gekregen. De volgende opsomming geeft een globaal beeld van wat er nu op tafel ligt.

Het verhogen van de winstdelingsregeling is in deze ronde niet bespreekbaar en daarmee een onderwerp voor de volgende cao. Global onderzoekt of er een generieke regeling mogelijk is. We hebben Arcadis NL aangegeven dat de huidige cao-regeling niet zonder onze toestemming gewijzigd kan worden.

Op het gebied van stagevergoedingen geeft Arcadis aan dat zij al € 550,- voor alle stageniveaus hanteren. Wat ons betreft kunnen we dit dan ook afspreken in de cao.

Op het gebied van je loopbaan en ontwikkelmogelijkheden geeft Arcadis aan dat zij al het nodige doen. Vooralsnog wordt er niet enthousiast gereageerd op de mogelijkheid tot het invoeren van een persoonlijk opleidingsbudget en het uitbreiden van persoonlijke keuzes buiten het systeem.

De voorgestelde vergoeding van de sportschoolabonnementen kan ook niet op goedkeuring rekenen van Arcadis. De reden hiervoor is, dat de vrije ruimte van de werkkostenregeling al volledig voor de RAU wordt gebruikt en iedere extra vergoeding veel belastingafdracht kent. Ook vinden zij dat zij de bestaande sporters dan bevoordelen terwijl zij degenen die dat niet doen, willen enthousiasmeren.

Een duurzaamheidsbudget is een sympathiek idee maar krijgt ook geen goedkeuring. Het zou passen binnen de duurzaamheidsplannen van Arcadis maar brengt volgens hen ook onderscheid met zich mee. Niet iedereen heeft namelijk een koophuis en daarmee wordt ongelijkheid gecreëerd.

Op het gebied van betaald mantelzorgverlof en volledig betaald ouderschapsverlof is het voorstel van Arcadis om in een werkgroep te kijken wat voor vormen van verlof er nu zijn en hoe dit voor de toekomst goed ingericht kan worden. Voor de volgende cao dus.

Het is allemaal wel erg mager tot nu toe maar wie weet waarmee Arcadis op 25 maart 2024 komt als we ons volgende overleg hebben. We hopen dan stappen in de goede richting te zetten op het gebied van de loonontwikkeling en andere thema’s. De aandeelhouders hebben bij de presentatie van de cijfers van Arcadis Global in ieder geval een mooi vooruitzicht gekregen. Nu wij in Nederland nog.

Sociaal kader

Een nog te maken keuze voor de cao-partijen is wat we met het huidige sociaal kader doen. Dit staat in de huidige cao maar heeft een andere looptijd, namelijk tot 1 oktober 2024. Daar zitten nog wel wat zaken in die aangepast kunnen/moeten worden. Of we doen dit in de huidige onderhandelingen óf we doen deze apart maar dan moeten we nu het sociaal kader gelijktrekken met de beoogde looptijd van de nieuwe cao. Arcadis geeft aan dat zij het sociaal kader gelijk willen trekken met de looptijd van de nog af te spreken cao. Dan hebben we gedurende de nieuwe looptijd om de beoogde wijzigingen goed voor te bereiden. Dit lijkt mij een praktische oplossing.

Pensioen

Bij de pensioenonderhandelingen hebben we keuzes gemaakt als het gaat om compensatie van de medewerkers die ergens tussen 48 en 67 jaar zitten en als gevolg van de overgang naar het nieuwe stelsel mogelijk nadeel kunnen hebben. Het pensioenoverleg tussen de sociale partners verloopt vlotjes mede door goede begeleiding. Eigenlijk lopen we een beetje voor op de planning. De komende twee maanden komen we gezamenlijk bij je in de lucht met inhoudelijke communicatie én de vraag om jouw stem over het gehele pensioentransitiepakket uit te brengen. Wordt nog vervolgd.

Wat vind jij?

Als belangenbehartiger ben ik benieuwd wat jij vindt van het verloop van de onderhandelingen? Ik ga vertrouwelijk met de feedback om. Je kunt dit doen via emanuel.geurts@unie.nl  Ik verneem het graag van je!

Contact

Zijn er nog verdere vragen of opmerkingen over dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger Emanuel Geurts via emanuel.geurts@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid