De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Aegon: Onderhandelingen cao en sociaal plan

31 mei 2022

Eind april 2022 zijn we gestart met de onderhandelingen voor een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan per 1 juli 2022. Daarin behartig ik, Emanuel Geurts, jouw belangen als lid van De Unie. Mijn nieuwe collega Mandy Raaijmakers loopt dit onderhandelingstraject met mij mee. Iedere onderhandelingsronde behandelen we een aantal van de thema’s sociaal plan, beloning, welzijn, verlof, inzetbaarheid, hybride werken, maatschappelijke relevantie, inclusie en diversiteit. Maandag 23 mei 2022 hebben we het gehad over loon, sociaal plan, inzetbaarheid, hybride werken en welzijn.

 Direct op de hoogte blijven van de cao-onderhandelingen? Schrijf je nu in voor onze gratis updates!

Loon

De inzetbrief van Aegon bevatte nog geen loonbod. De reden daarvoor was dat Allegra van Hövell-Patrizi en Boaz Magid van Aegon Nederland ons eerst wilden informeren over de (financiële) situatie van Aegon. Deze toelichting vond plaats op woensdag 11 mei 2022. Volgens Aegon is er qua kostenstijging niet meer ruimte dan twee procent loonstijging per jaar. Ze stellen voor om een tweejarige cao met ons af te sluiten. Daarnaast is er een éénmalig bedrag van 400,- euro bruto beschikbaar voor de medewerkers tot en met schaal 9 en 200,- euro bruto voor de medewerkers in de schalen 10 en hoger. Verder stellen ze voor om de beschikbare ruimte binnen de loonschalen zo in te richten dat de medewerkers onderin de schaal iets harder groeien dan de medewerkers bovenin de schaal. Dit binnen het bestaande budget en met de bestaande beoordelingsscores.

Sociaal plan

Aegon vindt het bestaande sociaal plan te duur en wil het tien procent goedkoper maken. De vakorganisaties mogen wat Aegon betreft aangeven waar die versobering in kan worden gevonden. Daarnaast wil Aegon de vrijwillig vertrekregeling in het sociaal plan aantrekkelijker maken door deze te verhogen naar 90% van de beëindigingsvergoeding. De looptijd van het sociaal plan is twee jaar.

 

Overige onderwerpen

Nico Dwidjono, vitaliteitsmanager bij Aegon Nederland, heeft ons een presentatie gegeven over wellbeing bij Aegon. Cao-partijen hebben hier ook tal van voorstellen op gedaan en daar lijken we elkaar wel op te vinden. We hebben het daarnaast ook gehad over de voorstellen op het gebied van hybride werken, RVU en employability. Aegon komt de volgende ronde met een inhoudelijke reactie.

 

Vervolg

De derde onderhandelingsronde staat gepland op donderdag 9 juni 2022. Dan gaan we het hebben over maatschappelijke relevantie / duurzaamheid, verlof en inclusie en diversiteit. De vakorganisaties hebben dan ook een reactie te geven op het inschalingsvoorstel, loonbod en voorstel op het sociaal plan van Aegon. Dat maakt jouw reactie op de voorstellen van Aegon zeer welkom.

Direct op de hoogte blijven van de cao-onderhandelingen? Schrijf je nu in voor onze gratis updates!

 

Wat vind jij?

Wat vind jij van de inzet van Aegon Nederland op loon en het sociaal plan? Mandy en ik zijn benieuwd naar jouw mening hierover. Wil je ons daarover mailen via emanuel.geurts@unie.nl en mandy.raaijmakers@unie.nl? Alvast bedankt voor jouw reactie!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Van alles wat

In dit bericht aandacht voor de verhuizing naar Schiphol, 3e kwartaalcijfers, periodiek overleg, OR, tips over het omgaan met werkstress…

a.s.r.: fusie Aegon

Nu de fusie een feit is, zijn alle Aegon-medewerkers in dienst van a.s.r. gekomen. Bij De Unie betekent dit dat…

Word gratis lid