De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Aegon: Een update

05 februari 2024

In dit bericht is er aandacht voor het eerste gesprek tussen HR AEN en de vakorganisaties en voor de landelijke stand van zaken met betrekking tot diversiteit en mantelzorg.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

1e Overleg  

Op woensdag 24 januari 2024 is er een eerste gesprek geweest tussen HR AEN en de vakorganisaties. Naast een rondje kennismaken, hebben we ook een aantal inhoudelijke zaken besproken. Zo is de status van Aegon binnen het Verbond van Verzekeraars aan de orde geweest. Met de overname van Aegon Nederland door a.s.r. is Aegon (AEN) geen lid meer van het Verbond van Verzekeraars, aangezien zij geen verzekeringsactiviteiten meer voert in Nederland. Dit betekent dat de cao voor Verzekeringsbedrijven ook niet als onderliggende cao-basis van toepassing zou zijn, als AEN besluit om geen nieuwe cao meer te willen na afloop van de lopende cao. HR AEN is nu aan het nadenken over de cao en verwacht daar ons eind februari meer duidelijkheid over te kunnen geven. Daarbij vindt HR AEN het belangrijk dat er rust in de organisatie is.

We hebben nog een aantal afspraken uit de lopende cao in te vullen. Eén daarvan is een studie naar een nieuwe pensioenregeling, aangezien deze ook eind 2024 afloopt. Een andere is dat er nog een maand van de vakbond wordt georganiseerd in het eerste half jaar van 2024. Wordt dus vervolgd.

Ook hebben we het kort gehad over de status van het sociaal plan in het kader van de aanstaande verhuizing vanuit het gebouw aan het Aegonplein naar Schiphol WTC. Het moet (juridisch) helder zijn voor de medewerkers en OR’en dat het dan geldend is, aangezien ook dit sociaal plan op 30 juni 2024 afloopt. Er is bijvoorbeeld ook nog een nieuwe bezwaarcommissie in te richten. Overigens verwacht HR AEN niet dat er veel gebruik van het sociaal plan zal worden gemaakt bij de verhuizing eind 2024.

Maandag 26 februari 2024 hebben partijen een nieuwe afspraak met elkaar om verder te spreken over zaken die al (kort) aan de orde zijn geweest. Dan krijgen de leden uiteraard weer een nieuwsbrief.

Diversiteit

De Unie is onderdeel van de vakcentrale VCP. Die overlegt in de polder met andere vakcentrales, werkgeversverenigingen en kabinet in bijvoorbeeld de SER en de Stichting van de Arbeid om zaken op de beleidsagenda te zetten. Eén van die onderwerpen waar zij aan meewerken, is het bevorderen van de diversiteit binnen organisaties. Hoe het daar mee staat in de verschillende sectoren, lees je in SER geeft inzicht in genderbalans bedrijven – VCP.

Mantelzorg

Een ander onderwerp waar zij aan mee hebben gewerkt, is het inspiratiedocument mantelzorg. Door de vergrijzing, het verschuiven van de pensioenleeftijd en personeelstekorten in de zorg, combineren steeds meer mensen hun werk met mantelzorgtaken. In totaal combineert een kwart van de werkenden een baan van 12 uur per week of meer met het geven van mantelzorg. Meer informatie over praktijkverhalen, concrete handvatten en praktische tips lees je in het Inspiratiedocument ‘Samen werkt het!’ | Stichting van de Arbeid (stvda.nl).

Contact

Als je een vraag of opmerking hebt over dit bericht, dan kan je de belangenbehartiger Emanuel Geurts hierover mailen via emanuel.geurts@unie.nl en/of telefonisch bereiken via 06-5252 2074. Heb je een andere vraag of behoefte aan persoonlijk advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Update

Met deze nieuwsbrief informeren we over het overleg tussen HR AEN, De Unie en de andere vakorganisaties en de landelijke…

Knab verkocht aan BAWAG

Van a.s.r. kreeg De Unie het bericht dat het net overgenomen Knab van Aegon nu overgaat naar een Oostenrijkse bank BAWAG….

Aegon Group en AAM: Van alles wat

In dit bericht aandacht voor de verhuizing naar Schiphol, 3e kwartaalcijfers, periodiek overleg, OR, tips over het omgaan met werkstress…

Word gratis lid