De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Achmea: Uitwerking cao en start besprekingen nieuw sociaal plan

08 april 2022

Na het afronden van het cao-traject zijn we inmiddels alweer een paar weken verder. De nieuwe cao is een feit en er wordt hard gewerkt om een aantal afspraken verder uit te werken. In ons laatste overleg met Achmea hebben we onder andere gesproken over de RVU-regeling (regeling voor oudere werknemers om eerder te kunnen stoppen met werken), de afspraak over het ‘onbeperkte opleidingsbudget’ en de uitwerking van de klimaatregeling. Zodra hier meer bekend over is zal Achmea jou daar verder over informeren. Daarnaast vragen we even je aandacht voor de volgende twee onderwerpen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Medewerkers-enquête cao

Hoewel het cao-traject is afgerond heeft Achmea – tot onze verrassing – een bericht naar alle medewerkers gestuurd. In dit bericht wordt je mening gevraagd over de totstandkoming van – en de uitkomst van het cao-overleg. Bij De Unie heeft dat een ‘dubbel gevoel’ opgeleverd.

In de eerste plaats vinden we het natuurlijk prima dat alle medewerkers betrokken worden bij het cao-proces. De Unie heeft daar steeds voor gepleit en het is prima dat Achmea dit nu over lijkt te nemen.

Over de timing zijn we echter wel verbaasd. Waarom de medewerkers pas om hun mening vragen als dit niet meer van invloed is op het resultaat? Daarmee voelt deze enquête voor ons toch als ‘mosterd naar de maaltijd’.

Los van onze kritiek op de timing (en ook wel een beetje op de inhoud van de enquête) zien wij het meer betrekken van medewerkers bij de cao als een goede ontwikkeling. Wij rekenen er dan ook op dat dit bij komende onderhandelingstrajecten een vervolg gaat krijgen en dat medewerkers niet alleen betrokken worden bij het begin, maar ook (meer) invloed krijgen op het resultaat.

Sociaal plan

Eind juni 2022 loopt het huidige sociaal plan af. Op 19 april aanstaande starten de besprekingen voor een nieuw sociaal plan.

In principe zijn wij tevreden met het huidige sociaal plan. In grote lijnen zouden wij het huidige sociaal plan dan ook willen voortzetten. Wij zijn echter ook benieuwd wat je van het sociaal plan vindt. Dus zijn er zaken waarvan je vindt dat dit beter of anders moet, laat ons dit dan weten en stuur even een berichtje naar huug.brinkers@unie.nl. Jouw reactie zie ik, belangenbehartiger Huug Brinkers, met belangstelling tegemoet.

Op dit moment is nog niet bekend hoe Achmea zelf verder wil met het sociaal plan. Uiteraard zullen we je daar komende tijd verder over informeren. Wordt dus vervolgd.

Heb je in de tussentijd vragen of opmerkingen, neem dan contact met mij op.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid