De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

a.s.r.: Pensioen en Wet Overgang van Onderneming

01 mei 2023

Artikel pensioen en de Wet overgang van onderneming: In het vorige bericht we over mogelijke gevolgen van een standplaatswijziging en wijziging van reistijd. Dit zijn eventuele gevolgen van een overgang van onderneming en/of verplaatsing van de werkplek.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

In dit bericht leggen we uit wat er met pensioen gebeurt bij een overgang van onderneming. Dit is van toepassing voor de Aegonmedewerkers die overgaan naar a.s.r., voor de Aegonmedewerkers die blijven (remainco) én de kleine groep medewerkers van a.s.r. Assetmanagement die overgaan naar Aegon (AAM). Maar we kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, daarom krijgen ook a.s.r.-leden deze informatie.

Overgang van onderneming en pensioen

Kortgezegd gaat bij een overgang van onderneming (een deel van) een bedrijf over naar een ander bedrijf. Dat gebeurt door middel van een overeenkomst, fusie of splitsing van een economische eenheid die haar identiteit behoudt.

Het gevolg van een overgang van onderneming is dat je in dienst komt bij de andere onderneming. In principe zullen de arbeidsvoorwaarden mee overgenomen worden. Een uitzondering daarop geldt voor pensioen. In de wet is namelijk bepaald dat als er pensioenafspraken (in de cao) zijn gemaakt, die niet overgenomen hoeven worden. Bijvoorbeeld als a.s.r. je eenzelfde pensioenaanbod doet als voor de huidige a.s.r.-medewerkers óf als zij (in de toekomst) zich aan zouden sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Dit laatste is overigens niet aan de orde maar a.s.r. biedt de overkomende medewerkers van Aegon straks wel haar pensioenregeling aan. Aan de onderhandelingstafel worden de verschillende pensioenregelingen uiteraard besproken. Daarover meer in de nieuwsbrieven die over de samenvoeging van de arbeidsvoorwaarden gaan.

Voor de medewerkers die bij Aegon blijven (remainco) is de Wet overgang van onderneming óók van toepassing. Zij gaan immers net voordat de closing per 1 juli 2023 plaats vindt over van Aegon Nederland naar een nieuwe personeels-BV met de naam Aegon Employees Netherlands (AEN). AEN heeft geen pensioenregeling. De vakorganisaties hebben een afspraak met Aegon Nederland gemaakt dat de cao, sociaal plan én pensioenregeling van Aegon mee overgaat naar AEN. De medezeggenschap is nog met Aegon NL in gesprek over de personeelsregelingen voor AEN.

Voor de huidige medewerkers van a.s.r. die bij a.s.r. in dienst blijven, verandert er niets en daarmee dus ook niet voor hun pensioenregeling bij a.s.r.

Vragen of opmerkingen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel over jouw persoonlijke situatie. Dat kan een eenvoudige vraag zijn of gewoon even je verhaal kwijt willen. Dan kan je natuurlijk bij ons terecht, we luisteren en adviseren je graag! Je kunt ons tussen 08.30 en 17.00 uur bereiken via telefoonnummer 0345-851 963, mail sc@unie.nl of chat via www.unie.nl.

Gerelateerde berichten

a.s.r.: cao nieuwsbrief

In de afgelopen periode zijn er veel reacties ontvangen op de vraag om cao-onderwerpen aan te dragen voor de komende onderhandelingen.  …

Knab verkocht aan BAWAG

Van a.s.r. kreeg De Unie het bericht dat het net overgenomen Knab van Aegon nu overgaat naar een Oostenrijkse bank BAWAG….

Word gratis lid