De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: periodiek overleg november 2021

29 november 2021
CAO ING BANK 2020

Op 23 november 2021 heb ik, belangenbehartiger Inge de Vries, een periodiek overleg gehad met ING.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Zoals aangekondigd is gesproken over het de extra collectieve vrije dagen in 2022. Ook is uitgebreid gesproken over de pilot onbeperkt verlof. Het overleg over de mobiliteitskaart is uitgesteld omdat ING meer tijd nodig heeft om na te denken over oplossingen voor de geconstateerde nadelen.

Het onderwerp thuiswerken hebben we slechts kort hoeven te bespreken. Het thuiswerkadvies is duidelijk. De Unie heeft erop aangedrongen overleg te voeren als de overheid maatregelen aankondigt die invloed kunnen hebben op de arbeidsrelatie.

Collectieve vrije dagen

Het blijkt moeilijk te zijn om collectieve vrije dagen te vinden waar iedereen zich in kan vinden. ING is niet bereid om een compensatie te betalen aan de medewerkers die op de collectieve vrije dag al vrij hebben. We moeten dus zorgvuldig kiezen. Voor de collectieve vrije dagen voor het jaar 2021 kunnen we echter niet meer kiezen. Daarom wil ik ING toch nog eens op het hart drukken deze collectieve vrije dagen wel te compenseren. Daarnaast is bij de cao-onderhandelingen afgesproken dat herkenbare vrije tijd moet ontstaan. Dat dwingt dus naar aansluiting bij nationale feestdagen.

We leggen waarschijnlijk een van de collectieve vrije dagen vast op derde kerstdag, met de afspraak dat deze dag op een andere dag wordt ingepland als 27 december in het weekend valt.

ING wil erg graag 5 mei als collectieve vrije dag aanwijzen. Daarbij hoort dan ook de afspraak dat deze collectieve vrije dag verschuift naar 1 mei (dat is een bank holiday) in de lustrumjaren of als 5 mei in het weekend valt.

We verwachten vrij snel een definitieve afspraak bekend te kunnen maken.

Pilot onbeperkt verlof

Ik heb een overleg gehad met de wetenschappelijk onderzoekers die deze pilot voor ING begeleiden. Dit overleg was zinvol, maar we zijn er nog niet helemaal uit. De onderzoekers onderkennen dat het thuiswerken en de beperkingen in het normale leven invloed heeft gehad op het verlof opnemen. Indien we de pilot in januari 2022 opnieuw starten dan begin je waarschijnlijk met hetzelfde probleem.

Aan de andere kant, medewerkers dringen aan op haast. Het is niet prettig dat er onzekerheid blijft bestaan of je wel of niet onder de pilot valt.

Mobiliteitskaart

ING heeft een nieuwe reiskostenregeling uitgewerkt. Dit is noodzakelijk geworden door het hybride werken. Voor een deel van de medewerkers is de nieuwe reiskostenregeling een verbetering. Maar voor een deel is het een verslechtering. Met name de maximale vergoeding van 65 km woon-werkverkeer per dag bij reizen met eigen vervoer zorgt voor onrust. ING geeft aan dat deze grens niet geldt als je met het openbaar vervoer naar je werk komt.

Ook het afschaffen van de vergoeding voor privé-reizen, vinden velen niet prettig.

Het volgende overleg over de mobiliteitskaart wordt zo snel mogelijk ingepland.

Volgend periodiek overleg

Het laatste periodiek overleg van dit jaar is op vrijdag 17 december.

Contact

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact met mij op via inge.de.vries@unie.nl of bel naar 06-5252 2091.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

ING: cao-overleg vastgelopen

Op 19 januari hebben vakorganisaties gesproken met ING over de nieuwe cao. Dit was een uiterste poging om via onderhandelingen…

Word gratis lid