De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Onderhandelingsresultaat cao Kunststof-, Rubber-, en Lijmindustrie

24 juni 2022

Hoe kijkt De Unie aan tegen het cao-onderhandelingsresultaat 2021/2022 voor de kunststof-, rubber- en lijmindustrie?

Inkomen

Het oordeel over de gemaakte afspraken in het onderhandelingsresultaat ligt uiteraard bij de werknemers op wie deze cao van toepassing is. Wij kunnen ons voorstellen dat dat oordeel niet altijd makkelijk is als er geen of onvoldoende referentiekader aanwezig is waartegen je de gemaakte afspraken kunt afzetten; dit geldt met name voor de overeengekomen loonsverhogingen. Hoe beoordeel ik nu de structurele loonsverhoging?

In het onderhandelingsresultaat hebben we een totale loonsverhoging van 4% (2x 2%) afgesproken in een cao met een looptijd van 12 maanden. We kunnen vaststellen dat daarmee de huidige ongekend hoge inflatie (meer dan 7%) niet volledig wordt gecompenseerd. Dit laatste wordt overigens in geen enkele cao in Nederland opgelost en mag in alle redelijkheid ook niet zonder meer verwacht worden.

We kunnen over de 4% wel het volgende opmerken. De afgelopen jaren hebben cao partijen in jouw sector (de KRLI) zich bij de loonsverhogingen laten leiden door de afspraken over de cao-verhogingen in de sector ‘Overige industrie’. Op dit moment (tot en met mei 2022) bedraagt in die sector de gemiddelde cao-loonsverhoging (op 12 -maandsbasis) 3,0%.  De gemiddelde loonsverhoging van alle in 2022 afgesloten cao’s (ruim 220 tot nu toe) bedraagt ook 3,0% (op 12-maandbasis). De gemiddelde cao-verhoging die in april/mei 2022 in Nederland zijn overeengekomen is hoger en bedraagt 3,5%.

Onze conclusie is dat de afspraak over de structurele loonsverhoging van 4% in de nieuwe cao KRLI boven deze gemiddelden ligt.

DigiC

Gezien het feit dat loon in de DigiC-enquête op de eerste plaats stond en de huidige inflatieontwikkeling een loonsverhoging urgent maakt, hebben de vakbonden en de werkgevers afgesproken eerst een afspraak te maken over deze loonsverhoging. Onder de huidige omstandigheden zien wij dat als een verstandige keuze.

Uiteraard vinden alle partijen de uitkomsten van de brede DigiC-enquête zeer waardevol. En daarom hebben we met elkaar afgesproken dat we daarmee in september, aan de hand van een DigiC-actieplan, intensief aan de slag gaan. Je kunt daarbij onder meer denken aan mogelijke afspraken om de duurzame inzetbaarheid te verbeteren (bijvoorbeeld generatieregelingen), onderzoek doen naar de hoogte van de startsalarissen, verbetering van het carrièreperspectief, het uitruilen van arbeidsvoorwaarden, investering in vitaliteitsprogramma’s, verlof en verlofregelingen en scholing/investering in persoonlijke ontwikkeling.

Met vriendelijke groet,

Jan Admiraal
Sr. belangenbehartiger

Ga hier naar de branchepagina van de Kunststof- Rubber en Lijmindustrie

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid