De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zuivelindustrie: De cao-onderhandelingen zijn nog niet gestart

01 maart 2024

Op dinsdag 27 februari 2024 ben je geïnformeerd dat er op woensdag 28 februari gestart zou worden met de cao-onderhandelingen voor de cao Zuivel. Echter, de werkgever wil nog niet met de vakbonden in gesprek.

 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Op dinsdagavond 27 februari rond 20.00 uur is de belangenbehartiger Wicher van der Hoef  telefonisch geïnformeerd door de werkgeversdelegatie dat de onderhandelingen niet van start gaan, 14 uur voor de aanvang van het overleg. De werkgeversdelegatie heeft als reden gegeven dat de eisen van de vakbonden te hoog zijn, één vakbond met name. De Unie eist niks, maar wij vragen om verbeteringen binnen de cao en willen daarover op een constructieve manier in gesprek gaan.

De Unie is erg verbaasd dat de gesprekken niet zijn gestart. De eerste onderhandelingsdag, staat namelijk altijd in het teken van het toelichten van de voorstellenbrieven. Er wordt op de eerste dag vaak nog niet onderhandeld. De NZO heeft vooraf besloten om niet te luisteren naar de toelichtingen van de voorstellen van de vakbonden en daarom hebben de vakbonden ook geen toelichting gekregen over de voorstellen van de werkgever.

Formele reactie Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)

De NZO heeft ons naar aanleiding van het telefoongesprek van afgelopen dinsdagavond, een brief gestuurd met een toelichting, waarom de gesprekken nog niet van start zijn gegaan, lees hier de brief en de bijlage hier. Het NZO geeft aan dat met name de voorstellen van één vakbond erg hoog zijn, maar ook dat de andere twee vakbonden, veel vragen van de werkgever. Om op 11 maart 2024 wel te gaan beginnen met de onderhandeling, vraagt de werkgever de vakbonden om hun inzetbrieven te heroverwegen.

Hoe nu verder

De Unie heeft met de input van haar leden, de inzetbrief zorgvuldig samengesteld. Wij gaan niet, voordat de gespreken überhaupt gestart zijn, al een beweging maken of standpunten heroverwegen. Zoals bekend van De Unie, willen wij graag met het NZO op een constructieve manier in gesprek gaan.

Als vakbonden hebben wij gezamenlijk een brief gestuurd naar het NZO, je kunt de brief hier lezen. In deze brief geven wij aan dat wij graag met NZO in gesprek willen over een nieuwe cao.

Als er verdere ontwikkelingen zijn, worden de leden daarover geïnformeerd.

Contact

Zijn er vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger Wicher van der Hoef via wicher.van.der.hoef@unie.nl

Gerelateerde berichten

Word gratis lid