De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zorgverzekeraars: Nieuwe pensioenregeling

25 juli 2023

In dit bericht informeren wij je over de laatste ontwikkelingen rondom jouw pensioen. Je pensioen is tenslotte je één na kostbaarste arbeidsvoorwaarde!

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wet Toekomst Pensioenen

Eind mei heeft ook de Eerste Kamer voor de nieuwe pensioenwet gestemd. Daarmee is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) formeel ingegaan per 1 juli 2023. Meer hierover kan je hier terugvinden. Ook het pensioenfonds SBZ informeert haar deelnemers. Zo zijn er webinars over verschillende pensioenitems te volgen of terug te kijken. Verder legt het fonds uit wat het nieuwe pensioenstelsel betekent voor jouw inkomen voor later.

Nieuwe pensioenregeling

De vakorganisaties en werkgevers zijn onderling en ook met het pensioenfonds in gesprek over een nieuwe pensioenregeling. Zo hebben we de laatste keer gesproken over onder andere het transitieplan, de netto profijtberekeningen, compensatieregeling, arbeidsongeschiktheidspensioen en het tijdpad tot aan invoering van de nieuwe regeling.

Onderhandelingen

De sociale partners hebben dit jaar nog pensioenoverleg gepland staan op 24 augustus, 12 september, 10 oktober, 7 november en 4 december 2023. Daarnaast organiseren we ook een ronde tafel bijeenkomst voor de betrokken partijen in augustus of september. Onderwerp van deze bijeenkomst is de keuze van het pensioencontract, te weten de flexibele- of solidaire pensioenregeling. Als we kiezen voor de flexibele pensioenregeling, dan kan de pensioenuitvoerder Achmea Pensioen Services (APS) deze per 1 januari 2025 uitvoeren. Als we de solidaire pensioenregeling kiezen, dan is de ingangsdatum na 1 januari 2025, omdat APS de solidaire regeling nog niet uit kan voeren. Natuurlijk hebben leden van De Unie straks directe inspraak.

Gepensioneerden

Daarnaast zal in september een bijeenkomst worden gepland door de sociale partners met de afvaardiging van gepensioneerden van Achmea. Zij hebben zich bij het pensioenfonds gemeld en volgens de pensioenwet hebben groepen belanghebbenden het recht om gehoord te worden. Leden van De Unie hebben natuurlijk directe invloed door middel van hun stemrecht bij een akkoord.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht, dan kun je contact opnemen met Emanuel Geurts (belangenbehartiger) via 06-5252 2074 of via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kun je contact opnemen met de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid