De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Verslag actie Leeuwarden 22 november 2022

24 november 2022

Leeuwarden

Na het voorbeeld van de ING-medewerkers in Amsterdam was het op 22 november 2022 de beurt aan de ING-medewerkers in Leeuwarden. Zij stonden in grote getalen op het plein voor het ING-kantoor de Zwei, zie dit filmpje. Het doel van deze medewerkers was om in gesprek te gaan met de directie van ING-Nl. Zij wilden duidelijk maken wat de impact van de torenhoge inflatie is. Deze impact is groot, omdat ING-medewerkers al twee jaar een nullijn hebben geaccepteerd ondanks de beledigende uitlatingen van de ING-directie dat werknemers bij ING teveel verdienen. Maar er is meer: zorgen over de werkgelegenheid bij ING door de outsourcing van werkzaamheden naar het buitenland of naar goedkope aanbieders in Nederland en onrust over de sluiting van kantoren.

De medewerkers plaatsten de discussie in een brede context van versoberende arbeidsvoorwaarden. Zoals personeelsregelingen, pensioen en sociaal plan die allemaal de afgelopen jaren minder zijn geworden.

Medewerkers in Leeuwarden stonden klaar om de ING-directie aan de hand van persoonlijke verhalen een inkijk te geven wat dit alles met het personeel doet. Maar de ING-directie liet het afweten.

Directie geeft niet thuis

Helaas pakte de ING-directie dit aanbod voor een gesprek niet aan. Ze zagen geen reden om de collega’s in Leeuwarden – die mogelijk zelfs het hardst worden geraakt – te horen. Dit tekent de grote kloof tussen de ING-directie in Amsterdam en de medewerkers die het echte werk doen. Die de echte klanten te woord staan en in het echte leven het ING-merk zijn waarde geven.

Hoe nu verder

De Unie vindt het noodzakelijk om de directie van ING duidelijk te maken wat er leeft onder de ING-medewerkers. Want in de ivoren toren van ING dringt nog niet zoveel door.

De Unie is geen vakbond voor acties. Cao’s worden overeengekomen aan de onderhandeltafel. Maar dan moeten wij wel een gesprekspartner hebben die ruimte heeft om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de medewerkers. En die ruimte ontbreekt nu nog, die zullen we samen moeten afdwingen.

Een volgende stap die we daarom samen met jullie willen zetten, is een oproep aan de Raad van Commissarissen om zich te informeren over de gevoelens van de ING-medewerkers. De RvC heeft als taak om toezicht te houden op het beleid van de Management Board en op de algemene gang van zaken bij ING. De grote onvrede onder de medewerkers is zeker een onderwerp dat voor de RvC van belang zou moeten zijn. Deze oproep aan de RvC willen wij graag voor 1 december a.s. versturen.

In die geest zullen wij ook namens en met jullie een dringende oproep doen en steun vragen via de RvC. Dit zullen wij voor 1 december vormgeven en jullie hierover verder informeren.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact met ons op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

Gerelateerde berichten

ING: Pensioen

Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) ingevoerd. Dit betekent dat we verder gaan met het traject…

ING: Pensioeninfo

Afgelopen zaterdag, 1 juli 2023, is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Dit betekent dat de pensioenregelingen van alle werkgevers in…

Word gratis lid