De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

KPN: Cao-onderhandelingsresultaat bereikt

11 januari 2024

In de afgelopen periode hebben we een aantal keren onderhandeld over een nieuwe cao. De gesprekken waren intensief want er waren veel onderwerpen die aan bod kwamen. We zijn uitgekomen op een tweejarige cao met een aantal grotere onderwerpen. Je kunt hier het hele resultaat op een overzichtelijke manier in de interactieve roadmap doornemen. Je kunt klikken op de verschillende onderdelen en de afspraken zien. Hieronder de hoofdlijnen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Loonsverhoging

De looptijd van de cao is twee jaar, en loopt van 1 januari 2024 tot 31 december 2025.

De structurele loonsverhoging is afhankelijk van je schaal als volgt;

1 februari 2024    1 juli 2024            1 januari 2025

4 – 9       3,5%            2,5%                       3,25%

10 – 11    3%               2,5%                       3%

12 – 13    2,5 %           2,5%                       2,5%

Daarnaast is er een doorloop in de schaal. De normsalarissen worden op 31 maart 2024 verhoogd met 5% waardoor je RSP lager wordt en je meer ruimte in de schaal krijgt.

Per 1 april 2024 worden de salarissen op basis van de individuele RSP als volgt verhoogd.

Tot 81%                             4%

81% – 90,5%                   2,5%

90,5% – 95%                   1,5%

95% – 100%                       1%

100% en hoger dan 100%    –

Loongebouw

In 2025 komt er één loonlijn die voor iedereen gaat gelden. Er komt één salaristabel en er komt weer een 13de maand en vakantiegeld, Het huidige cao-budget (10,5%) en de variabele bonusopportunity (behorend bij het variabele beloningsplan en schaal) worden samengevoegd tot vakantiegeld (8% van het vaste salaris) en een

vaste 13de maand (8,33% van het vaste salaris). Keuzetijduren worden geharmoniseerd naar contracturen. In het document waar het hele resultaat staat, kun je hier zien welke stappen er daarvoor worden gezet om dit te harmoniseren. Je gaat er niet op achteruit.

Flex en Boost

In 2025 kun je je vakantiegeld en 13de maand maandelijks uit laten keren als je dat wenst. Ook komt er een groter budget waarmee je bruto netto bijvoorbeeld kunt sporten, of je huis kunt verduurzamen. Ook kun je een deel van je studieschuld bruto netto aflossen of je vakbondscontributie bruto netto verrekenen.

Verlof

KPN wil een nieuwe regeling per 1 januari 2025 afspreken om medewerkers meer autonomie en een gezondere werk-privé balans te geven. De richtlijn voor het aantal verlofdagen is 27 dagen, maar dat kunnen er ook meer of minder zijn. Het minimale aantal dagen is 20, conform de wet. De dagen worden niet meer bijgehouden, of toegekend of meegenomen naar een volgend jaar. Op roosterafdelingen wordt hiermee eerst getest. Als je nu extra/surplus dagen hebt volgens de cao 2019, dan kunnen die op verzoek worden omgezet naar een nominale toeslag.

Stemmen

We realiseren ons dat er veel onderwerpen zijn die veranderen. In de roadmap kun je die lezen en ook staan er rekenvoorbeelden in. Over een aantal onderwerpen zijn we positief, zoals bijvoorbeeld: de verlenging van de RVU en de bijna zo goed als ongewijzigde verlenging van het sociaal plan, flex en boost en één loonlijn. Maar graag hadden we een hoger loon af willen spreken. Bekijk ook goed het voorstel over de nieuwe manier van vakantie opnemen. We weten niet hoe dit uit zal pakken en hoe jij dit zal ervaren.

Je kunt hier het hele akkoord nalezen.

De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen tot 23 januari 2024 12.00 uur.

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht dan kun je de belangenbehartiger, Harma Pethke, mailen op harma.pethke@unie.nl.

Gerelateerde berichten

KPN: Cao-resultaat

In de afgelopen periode is er intensief onderhandeld voor een nieuwe cao. Er is nu een onderhandelingsresultaat bereikt. We vragen…

KPN: Start cao-onderhandelingen

Afgelopen week is er een start gemaakt met de cao-onderhandelingen om te komen tot een nieuwe cao. Ontvang jij onze…

Word gratis lid