De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Uitslag ledenraadpleging cao!

15 mei 2023
ING

De cao-onderhandelingen bij ING zijn anders verlopen dan in andere jaren. Het overleg werd gekenmerkt door een starre houding van de werkgever, grote betrokkenheid van de leden en scherpe stellingname vanuit De Unie. Helaas heeft dit niet geleid tot een gedragen cao-akkoord. De werkgever heeft een eindbod uitgebracht.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Stemming De Unie

De Unie heeft de leden op 28 april 2023 opgeroepen om te stemmen. De leden van De Unie hebben een duidelijke uitspraak gedaan. De grote meerderheid van de stemmers (78%) is van mening dat De Unie deze ING-cao niet moet ondertekenen. De belangrijkste redenen die worden gegeven om tegen te stemmen zijn:

  • Salarisverhoging is te laag
  • ING waardeert de medewerkers niet
  • Solidariteit

Een minderheid van de leden (18%) vindt dat De Unie deze cao wel moet ondertekenen. Ook zij voeren uiteenlopende argumenten aan:

  • Het conflict duurt te lang
  • Persoonlijk wel tevreden met het bod
  • De focus moet gericht worden op de volgende cao-onderhandelingen

Veel leden hebben de moeite genomen om hun stem uitgebreid toe te lichten. Door het grote aantal stemmen is het niet mogelijk om iedereen persoonlijk te antwoorden. Ik wil daarom benadrukken dat de stemverklaringen ook anoniem verwerkt worden en gebruikt worden voor de evaluatie van de onderhandelingen. Dank in ieder geval voor de genomen moeite.

Hoe nu verder

De leden van De Unie hebben gesproken. Een grote meerderheid van de leden vindt het belangrijk dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven aan de andere cao-partijen. Op maandag 15 mei 2023 is de directie van ING schriftelijk over de uitslag geïnformeerd. Dit bericht kun je hier lezen.

De kaderleden gaan het cao-proces evalueren. Het doel van onderhandelingen is om een cao tot stand te brengen waar de leden tevreden over zijn. We hebben deze cao-onderhandelingen veel geleerd. Maar we moeten zeker ook onderzoeken wat bij de volgende onderhandelingen beter moet.

Verder is gebleken dat lidmaatschap van een vakbond er toe doet. De leden van de vakbonden hebben uiteindelijk de laatste stem als het gaat om de collectieve arbeidsvoorwaarden bij ING. De komende tijd steken wij zeker weer veel tijd in het enthousiasmeren van collega’s om zich aan te sluiten bij De Unie. Want meer leden is meer invloed.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Kwartaalcijfers Q1 2023

De directie van ING heeft donderdag 11 mei de resultaten over het eerste kwartaal van 2023 gepubliceerd. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 is de winst weer gestegen. Mooi dat het bedrijf zich zo goed blijft ontwikkelen. En net als vorig jaar profiteren eerst de aandeelhouders hiervan. 1,5 Miljard euro wordt gebruikt voor het aandelen inkoop programma van ING. Wij betreuren het dat ondanks deze goede prestaties het cao-proces zo moeizaam verlopen is. Er is voor De Unie nog veel werk te verzetten.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

Gerelateerde berichten

ING

ING Bank: Inkomen en pensioen

Door de nieuwe pensioenwet (Wtp) gaat de pensioenregeling bij ING veranderen. Dit gebeurt in overleg met de vakorganisaties. Bij de…

ING: pensioenwebinar

Op 25 maart 2024 is de laatste pensioenkennissessie in de reeks die door De Unie wordt gepresenteerd. Deze online sessie…

Word gratis lid