De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Andere baan? Let op je pensioenregeling

13 oktober 2021
Verandering van baan

Heb je een arbeidsovereenkomst bij een werkgever, dan bouw je vaak pensioen op. Dit blijf je doen tot je uit dienst gaat. Als je van baan wisselt, kun je te maken krijgen met een ander soort pensioenregeling. Door deze overstap kan de opbouw van je ouderdoms- of nabestaandenpensioen veranderen. Wat precies? En is waardeoverdracht dan een goed alternatief? Wij zetten het op een rij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Middelloonregeling

Bij de meeste fondsen bouw je pensioen op in een zogenaamde middelloonregeling. Feitelijk vul je hiermee twee spaarpotjes: één voor je eigen ouderdomspensioen, één voor het nabestaandenpensioen dat je eventuele partner krijgt als je komt te overlijden. Ga je uit dienst, dan behoud je wat je tot dat moment hebt opgespaard. Op de pensioenopgave die je na beëindiging van je dienstverband krijgt, staan de verzekerde bedragen voor jou en je partner.

Nieuw werk, nieuwe regeling

Bij je nieuwe baan krijg je vaak te maken met een andere pensioenregeling. Heeft je nieuwe werkgever er een op basis van beschikbare premie, dan moet je oppassen: het nabestaandenpensioen is hier alleen een verzekering zonder waardeopbouw. Vergelijk het met een inboedelverzekering. Zolang je premie betaalt, ben je verzekerd. Maar stop je met betalen? Dan stopt de dekking ook. Bij een beschikbare-premieregeling ben je gedekt voor het nabestaandenpensioen vanaf de datum van indiensttreding tot de dag dat je uit dienst of met pensioen gaat.

Is waardeoverdracht verstandig?

Wanneer je overstapt op een nieuwe pensioenregeling, heb je het recht om het potje uit je oude regeling mee te nemen: waardeoverdracht noemen we dat. Draag je beide potjes uit je middelloonregeling over naar je nieuwe beschikbare-premieregeling? Dan komen ze allebei terecht in het potje voor je ouderdomspensioen; voor het nabestaandenpensioen is namelijk geen aparte.

Hoewel waardeoverdracht vaak een goede deal voor je ouderdomspensioen lijkt, geef je dus wel je eerder opgebouwde nabestaandenpensioen volledig op. En kom je dan te overlijden? Dan krijgt je partner alleen nabestaandenpensioen uit je laatste dienstverband. Wat je daarvoor hebt opgebouwd, is weg. Een waardeoverdracht kan je partner hierdoor voor vele honderdduizenden euro’s benadelen. Laat je daarom altijd goed adviseren over de gevolgen van een waardeoverdracht.

Meer weten

Heb je vragen over jouw pensioen of wil je weten wat waardeoverdracht voor jou zou betekenen? Neem contact op met onze pensioenexperts. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid