De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

UWV: Verslag cao-overleg 13 maart 2024

14 maart 2024

De tweede onderhandeling met UWV zit erop. We zijn begonnen met een toelichting door de directeur financieel economische zaken, Ivo Kooijman. Daarna is het onderwerp functiewaardering besproken. In de middag is verder doorgesproken over de cao-voorstellen die door de partijen zijn gedaan. De werkgever heeft de eigen voorstellen herhaald, aangevuld met een enkele reacties op voorstellen die door De Unie namens de leden zijn ingebracht. De werkgever heeft ook een concreet voorstel op loon en looptijd gedaan. Je leest hieronder meer over de inhoud van de dag.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Het bod van de werkgever

Ze stellen voor een cao met een looptijd van 20 maanden

  • Die afloopt op 31 december 2025

Met de volgende loonsverhoging

  • Minimumloon naar € 16,- per uur
  • 3,7% per 1 juli 2024
  • 2% per 1 juli 2025

Aanvullend op de vorige concrete punten stellen ze ook een aanvulling voor van:

  • De 5 weken betaald geboorteverlof
  • De 9 weken betaald ouderschapsverlof

Beide wil het UWV aanvullen tot 100% van het loon.

Wat betreft reiskosten biedt de werkgever:

  • Fiets/wandelvergoeding verhogen met 2 cent per kilometer naar 23 cent per kilometer
  • Autovergoeding verhogen met 1 cent naar 18 cent per kilometer, per 1-1-2025
  • Reisbalans als systeem gebruiken voor alle reisdeclaraties

Ze verbinden dit bod aan de overige voorstellen die ze hebben gedaan en zien het als één compleet geheel. Dit betekent onder andere dat overgaan naar een nieuw functiewaarderingssysteem onlosmakelijk hiermee is verbonden. Daarbij geeft de werkgever aan dat dit bod aan de ruime kant is gezien de financiële situatie van UWV.

De toelichting op de financiële situatie van het UWV

We hebben een toelichting gekregen van Ivo Kooijman, Directeur Financieel Economische Zaken. Hij heeft uitgelegd hoe de financiering van UWV tot stand komt. Hij geeft aan dat de financiële ruimte van de organisatie beperkt is. Het bod voor deze cao hangt samen met deze beperkte financiële ruimte.

Het gesprek over functiewaardering

De werkgever heeft toegelicht hoe ze willen overstappen naar een ander functiewaarderingssysteem. De Unie heeft steeds aangegeven dat eerst de huidige problematiek opgelost moet worden. We hebben de gelegenheid aangegrepen om toe te lichten wat leeft onder de leden met betrekking tot dit onderwerp. Veel leden geven bij De Unie aan dat hun functiebeschrijving niet overeenkomt met de opgedragen werkzaamheden. Het UWV ziet liever de overgang naar het nieuwe systeem als oplossing voor de huidige problematiek. Wij hebben aangegeven dat we dit niet verstandig vinden. De komende onderhandelingen gaan we met elkaar opnieuw het gesprek hierover aan.

Hoe zit het dan met onze andere voorstellen?

Op veel voorstellen die De Unie heeft ingediend is door jouw werkgever niet inhoudelijk gereageerd. UWV heeft aangegeven dat geen reactie betekent dat het voorstel op dit moment in de onderhandelingen is afgewezen. Wij hebben echter belangrijke voorstellen gedaan die aangedragen zijn door de leden. De onderwerpen die wij hebben voorgesteld waaronder werkdruk, opleiding RVU en workation moeten wat ons betreft besproken worden. Wij hebben in het overleg als punt toegevoegd dat we doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd ook willen opnemen.

Hoe nu verder?

Wij bereiden ons voor op een inhoudelijke reactie op het voorstel van het UWV. Het is wat ons betreft duidelijk dat we er nog lang niet zijn. We zijn ook benieuwd naar wat de leden vinden van het huidige voorstel. Laat het ons vooral weten door contact op te nemen via onderstaande gegevens.

Pensioen

We willen je ook graag op de hoogte houden over de pensioenonderhandelingen. Cao-partijen hebben een planning gemaakt, gericht op overgang naar een nieuwe regeling per 1 januari 2026. Begin deze maand is gebleken dat door verschillende oorzaken het noodzakelijk is om een nieuwe planning te maken. Als er meer nieuws is zullen we de leden uiteraard op de hoogte stellen.

Contact

Heb je vragen over dit bericht of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact op met de belangenbehartigers, Inge de Vries of Mandy Raaijmakers. Dit kan door een e-mail te sturen naar inge.de.vries@unie.nl of naar mandy.raaijmakers@unie.nl

Gerelateerde berichten

UWV: Reacties op de voorstellen

Op woensdag 27 maart 2024 gaan we verder met de onderhandelingen met het UWV. We hebben veel reacties gekregen op…

Word gratis lid