De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

UWV: Start van de cao onderhandelingen

29 februari 2024

De cao onderhandelingen zijn op 28 februari 2024 gestart met het toelichten van de voorstellenbrieven. Elk van de vijf cao-partijen heeft een voorstellenbrief waarin aangegeven wordt hoe de cao aangepast moet worden.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

UWV heeft enkele voorstellen nader gespecificeerd in dit overleg. We weten dat jullie benieuwd zijn naar het loonbod, maar daarover is nog geen duidelijkheid gegeven. Tijdens het volgende cao overleg op 13 maart zal de financiële directeur de financiële situatie van het UWV toelichten. We hebben de werkgever op het hart gedrukt dat wij dan ook duidelijkheid nodig hebben over de loonruimte. De voorstellen van jouw werkgever kun je hier teruglezen. De bijlage bij de voorstellen van het UWV kun je hier lezen. Tijdens het overleg zijn er aanvullende concrete voorstellen gedaan, die zetten we hieronder voor je uiteen.

Aanvullende concrete voorstellen van het UWV

Looptijd
UWV stelt een looptijd van één jaar of langer voor.

Modernisering CAO
Feestdagenverlof
Het kunnen uitruilen van één of twee feestdagen in ruil voor dagen die voor hem/haar belangrijk is. Kantoor blijft wel gesloten op de gebruikelijke feestdagen.

Bijzonder verlof
Afschaffen:
– De verlofdag voor een 25-jarig en 40-jarig huwelijk medewerker
– De verlofdag voor een 25/40/50/60 jarig huwelijks jubileum van familieleden

Verlagen:
– Ondertrouw naar 4 uur, dit was 1 verlofdag.

Toevoegen:
– Samenlevingscontract regelen, maximaal 4 uur verlof.

Aanvullend geboorteverlof meeroudergezinnen
UWV wilt de mogelijkheid tot het inzetten van aanvullend geboorteverlof uitbreiden naar meeroudergezinnen. Oftewel voor niet-juridische ouders. Voor wel juridische ouders is dit aanvullend geboorteverlof in de Wet Arbeid en Zorg geregeld.

Transitieverlof
UWV wilt de mogelijkheid voor het opnemen van transitieverlof opnemen in de cao.

Functiewaardering
UWV wil overgaan naar een ander functiewaarderingssysteem. De Unie is daar niet enthousiast over. We zijn hier al langer over in gesprek. Essentieel is om in ieder geval de geschillen en klachten over de functietypering en functie-indeling op te lossen in het huidige systeem. UWV geeft nu ook aan dat eerst schoon schip gemaakt moet worden. Een concreet voorstel is nog niet gedaan, daar komt UWV op 13 maart op terug. We weten dat dit een probleem is dat bij veel van onze leden leeft. We zullen hiervoor nog vaker een beroep op jullie doen voor meer informatie. Houd hiervoor je mail in de gaten. 

Beschikbaarheidsdiensten en overwerk
Wachtdiensten
Sommige medewerkers moeten wachtdiensten draaien. Dit betekent dat je buiten werktijden wel bereikbaar moet zijn omdat je opgeroepen kunt worden om aan het werk te gaan. Dit gebeurt volgens een rooster. UWV wil de vergoeding voor wachtdiensten in functiegroep 9 en hoger  verbeteren.

Overwerk
UWV wil de overwerkvergoeding vereenvoudigen, nu gelden er soms 3 percentages op dezelfde dag.

Wat vinden wij van de voorstellen?

Het is nog te vroeg om een waardeoordeel over de voorstellen van jouw werkgever te vormen. We zullen de onderwerpen in de komende onderhandelingen verder uitdiepen. Bovendien heeft UWV nog geen salarisvoorstel gedaan. En wij willen een reactie van UWV horen op onze voorstellenbrief.

Het volgende overleg is op 13 maart 2024. Dan willen we inhoudelijk in kunnen gaan op de voorstellen van UWV. Dit doen we graag op basis van De Unie-leden. Wat vind jij van de voorstellen van jouw werkgever? Je kunt jouw mening tot en met 11 maart 2024 hier geven.

Wat hebben wij ook alweer voorgesteld?

Onze definitieve voorstellenbrief kun je hier teruglezen. Deze is tot stand gekomen door de uitgebreide reacties die we van jullie hebben ontvangen tijdens de uitvraag. We zullen jullie tussentijds op onderwerpen specifiek blijven uitvragen. Zo kunnen we de afspraken zo goed mogelijk naar jullie wens vastleggen. Blijf jouw mening geven. Deel dit nieuwsbericht vooral ook met jouw collega’s! Want hoe breder de onderhandelingen onder de collega’s leven, hoe meer input we krijgen, hoe beter we de afspraken kunnen maken.

Hoe nu verder?

Op woensdag 13 maart 2024 gaan we verder met de cao onderhandelingen. We behandelen dan in ieder geval twee onderwerpen.

  • Een toelichting van de financiële situatie door de financiële directeur van UWV. Wij hebben benadrukt dat we na 13 maart duidelijkheid willen geven aan de Unie-leden over de loonruimte die UWV heeft voor salarisverhoging.
  • Functiewaardering: UWV heeft toegezegd een voorstel voor te bereiden, De Unie zal dit ook doen.

Contact

Heb je vragen over dit bericht of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact op met onze belangenbehartigers Inge de Vries en Mandy Raaijmakers. Dit kan door een e-mail te sturen naar inge.de.vries@unie.nl of naar mandy.raaijmakers@unie.nl.

Gerelateerde berichten

UWV: Reacties op de voorstellen

Op woensdag 27 maart 2024 gaan we verder met de onderhandelingen met het UWV. We hebben veel reacties gekregen op…

Word gratis lid