De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

UWV: Reacties op de voorstellen

25 maart 2024

Op woensdag 27 maart 2024 gaan we verder met de onderhandelingen met het UWV. We hebben veel reacties gekregen op het voorstel. Ben jij nieuwsgierig naar de reacties? Hieronder delen we de hoofdlijnen van de reacties die we hebben ontvangen. Deze nemen we uiteraard mee naar de onderhandelingen op woensdag 27 maart. 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

De onderwerpen waarover we het meest zijn benaderd

Kostenvergoedingen
We hebben dit punt niet voor niets weer op de agenda gezet. Het is duidelijk dat dit bij velen leeft. Ook naar aanleiding van het huidige voorstel van het UWV wordt aangegeven dat de kostenvergoedingen, met name de thuiswerk- en de reiskostenvergoeding niet sufficiënt zijn. Een veel gehoorde uitspraak is dat je geld moet betalen om op je werk te kunnen komen.

Functiewaardering
Over functieomschrijving en functiewaardering ontvangen wij ontzettend veel reacties. Ook nu weer naar aanleiding van het voorstel van de werkgever om over te gaan op een nieuw functiehuis. Het UWV schrijft dat ze al lang spreken met de vakbonden over de overgang naar een nieuw functiehuis. Dat klopt. Wij zien ook dat een functiehuis met duizend verschillende functies de nodige problematiek meebrengt en we zien ook de behoefte om ontwikkeling in een functie te kunnen belonen. Wij geven als vakbonden ook al drie jaar lang aan dat er iets moet gebeuren met de huidige problematiek. Daar moeten we eerst mee aan de slag, voordat we kunnen praten over de overgang naar een nieuw functiehuis. We zijn op dit moment bezig om een groep leden te verzamelen om ons verder te ondersteunen in dit proces.

Hiermee samen hangen ook de verschillende opmerkingen die wij ontvangen over salarisschalen die verschillen per afdeling. Werk wat op sommige plekken zwaarder is, maar niet beter beloond wordt. Medewerkers die bij binnenkomst al in de maximale aantal functiejaren worden ingeschaald, terwijl medewerkers die langer in dienst zijn, daar jaren naartoe hebben moeten groeien. Er is een vraag naar een eerlijke beloning afhankelijk van de zwaarte van de functie.

Ouderenregelingen

Verschillende leden hebben verschillende behoeftes. Enerzijds is er een grote behoefte aan een RVU-regeling, waarbij medewerkers eerder hun dienstverband kunnen beëindigen om gezond de pensioendatum te bereiken. Anderzijds is er behoefte aan het kunnen doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd. Dit onderwerp laat zien dat er behoefte is aan keuzevrijheid voor de verschillende situaties. Als we beide regelingen kunnen invoeren, kan het UWV aan de ene kant mensen de ruimte geven om eerder te stoppen en aan de andere kant medewerkers behouden die nog fit kunnen doorwerken tot na hun pensioen. We hebben daarom het onderwerp doorwerken na je pensioen ook toegevoegd aan onze voorstellen.

36-urige werkweek

De vraag naar een 36-urige werkweek leeft bijna even breed als de oproep dat we uit moeten kijken dat we daarmee niet de werkdruk nog verder verhogen. We zijn ons als vakbond erg bewust dat je in bepaalde functies enkel de werkdruk verhoogd, maar dat het werk niet minder wordt als je minder uren in de week op contract hebt.

Hoe nu verder?

Wij hebben de opmerkingen zorgvuldig doorgenomen en nemen deze mee naar de onderhandelingen op woensdag 27 maart. De werkgever heeft aangegeven dat ze de onderwerpen die ze niet hebben voorgesteld in eerste instantie afwijzen. Dat betekent niet dat wij dat accepteren. We hebben op dit moment nog geen onderwerpen losgelaten. We zullen de leden na woensdag uiteraard informeren over de vorderingen van de onderhandelingen die dag.

Contact

Heb je vragen over dit bericht of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact op met onze belangenbehartigers Inge de Vries en Mandy Raaijmakers. Dit kan door een e-mail te sturen naar inge.de.vries@unie.nl of naar mandy.raaijmakers@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid