De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ONVZ: sociaal plan

05 februari 2021

De Unie heeft onlangs met ONVZ afspraken gemaakt voor het nieuwe sociaal plan. Het resultaat van de onderhandelingen kun je hier lezen.

 

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Deze afspraken leg ik ter goedkeuring aan de Unie-leden voor. Een nieuw sociaal plan komt alleen tot stand als de leden van de vakorganisaties het ermee eens zijn. Daarom vraag ik de Unie-leden om een mening.

Hier is de toelichting op het onderhandelingsresultaat te lezen.

Het onderhandelingsproces

Het sociaal plan is een algemeen sociaal plan, er zijn op dit moment geen concrete reorganisaties. Maar ONVZ verwacht wel dat het sociaal plan de komende periode gebruikt zal worden omdat er arbeidsplaatsen gaan vervallen. Het sociaal plan dat de afgelopen tijd is toegepast was eigenlijk al een tijd verlopen. ONVZ vond dit sociaal plan te duur om te blijven toepassen. Zoals je weet is ONVZ hard bezig met het programma “ONVZ in beweging”. Daarin zijn kleine stapjes gezet, maar nog niet voldoende. Er zijn nog stappen nodig om als ONVZ marktconform mee te kunnen. Dat alles maakt dat ONVZ heeft aangegeven dat het bedrijf een minder duur sociaal plan nodig heeft.

Wijziging transitievergoeding

De beëindigingsvergoeding uit het sociaal plan is gebaseerd op de wettelijke transitievergoeding, die we vermenigvuldigen met een factor om op een redelijke vergoeding uit te komen. De transitievergoeding is door de overheid weer veranderd. Vooral voor werknemers van 50 jaar en ouder met een lang dienstverband valt de transitievergoeding daardoor veel lager uit. We hebben daarom de vermenigvuldigingsfactor voor deze leeftijdsgroep verhoogd naar 2,35. Daarmee komen we niet meer op het niveau van het vorige sociaal plan. Dit is in lijn met de wens van ONVZ om een minder duur sociaal plan af te spreken. De wijziging van de transitievergoeding werkt juist positief voor jonge medewerkers met een kort dienstverband. De verlaging van de vermenigvuldigingsfactoren is voor deze groep daardoor iets groter.

Toelichting op overeengekomen wijzigingen

Wil je een toelichting lezen op alle afgesproken veranderingen in het sociaal plan? Kijk dan hier.

Stemmen

De Unie-leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen. De stemming staat open tot en met 18 februari 2021uiterlijk 12.00 uur.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met De Unie op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl of bel naar: 06-5252 2091.

 

[print_link]

Word gratis lid