De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Mijn baas verplicht mij een coronatest te doen

Coronateststraat

Ga jij met corona-gerelateerde klachten, zonder je te laten testen, naar kantoor? Dan kan je baas je de toegang tot je werkplek ontzeggen omdat je je collega’s in gevaar brengt. Maar mag je baas je ook verplichten een coronatest te doen? Lees meer in deze blog.

Mag je werkgever jou verplichten om je te laten testen? Nee, zeker niet!

Nee, je werkgever mag jou niet verplichten om een coronatest te laten doen. Hij mag het wel vragen – en verwijzen naar het overheidsadvies om je te laten testen. Heeft je werkgever een bedrijfsarts ingeschakeld en adviseert die een coronatest? Dan moet je dat advies wel opvolgen, omdat het geldt als een redelijk voorschrift. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je loondoorbetaling wordt opgeschort of gestopt omdat je niet meewerkt.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Vertel jij je werkgever dat je corona hebt?

Uiteraard laat je het aan je werkgever weten als jij in quarantaine moet: misschien kun je namelijk even niet werken, of kom je niet toe aan al je werkzaamheden. Maar je hoeft niet te vertellen of je corona hebt. Je werkgever mag je hier ook niet naar vragen. Hij mag geen medische gegevens opslaan, maar ook niet bijhouden wie al corona heeft gehad. Kortom; je werkgever heeft niets te maken met de aard en oorzaak van je ziekte. Hij mag je wel vragen stellen over je werk en werkzaamheden, bijvoorbeeld voor eventuele overdracht: denk aan vragen over wanneer je denkt weer hersteld te zijn en van welke lopende zaken je collega’s moeten weten.

Mag je werkgever je naar huis sturen?

Je werkgever heeft de plicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor alle medewerkers. Dus als hij constateert dat je corona gerelateerde klachten hebt of dat hij weet dat je besmet bent met het COVID-virus, dan mag hij je de toegang tot de werkplek ontzeggen. Je kunt namelijk anders je collega’s in gevaar brengen. Dit mag op basis van het instructierecht en de eerdergenoemde zorgplicht voor je collega’s. Maar ook in deze situatie mag hij je niet verplichten om je te laten testen. Hij mag wel zo nodig een bedrijfsarts inschakelen. Verder mag hij je geen sancties opleggen.

Doorbetaling salaris

Kun je niet werken doordat je in quarantaine moet? Dan volg je de maatregelen van de overheid op en moet je werkgever je gewoon blijven doorbetalen. De GGD geeft aan hoelang je thuisquarantaine duurt. Ben je zelf ziek, dan zijn de reguliere ziekteregels van toepassing en krijg je 70 procent van je loon doorbetaald – of meer, als dat zo staat vastgelegd in je cao.  Lees ook het artikel: Doorbetaling tijdens ziekte.

Meer weten

Heeft jouw werkgever je gevraagd om je te laten testen, of weet je niet wat je wel en niet moet delen met je werkgever? Overleg het gerust met ons: wij beantwoorden je vragen, bespreken je mogelijkheden en adviseren je verder. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Afdrukken