De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Standpunt De Unie inzake QR code op de werkvloer

QR code

De QR code van een gevaccineerde geeft geen zekerheid over de besmettelijkheid van een werknemer. De QR-code van een ongevaccineerde (en dus geteste) werknemer daarentegen wel. Deze werknemer is per definitie niet besmettelijk. Als het doel is om besmettingen te verminderen dan is het gebruik van een QR code, met de kennis van nu, een onvoldoende effectief middel gebleken.

De QR code zou, in plaats van de anderhalve meter afstand, de zorg helpen ontlasten. Dat lijkt met het inzicht dat we nu hebben, onvoldoende te werken. Derhalve pleit De Unie ervoor om beproefde maatregelen opnieuw in te voeren. Denk daarbij aan de anderhalve meter afstand, en waar mogelijk thuiswerken, handen wassen, een schone werkplek en de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer, namelijk thuisblijven bij klachten. Allemaal maatregelen die de afgelopen anderhalf jaar bewezen effect hebben gehad.

De Unie is ten principale tegen een wetswijziging die het mogelijk maakt voor werkgevers om, op een privacy-schendende wijze, de gezondheid van werknemers in kaart te brengen. Met de suggestie van de voorzitter van het Veiligheidsberaad voor een wetswijziging glijden we weer een stukje verder naar beneden op het hellend vlak waar we al anderhalf jaar op zitten.