De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Mijn huisgenoot is positief getest, ik moet in quarantaine. Krijg ik dan nog loon?

Als je huisgenoot positief wordt getest op corona en jij niet beschermd bent, moet je in quarantaine. Dit houdt in dat je een bepaalde periode thuisblijft. Hoe lang, dat hangt af van de situatie en wordt bepaald door de GGD: soms duurt je quarantaine maximaal tien dagen, soms langer. Daarbij speelt het ook mee of je zelf ziek bent. Als je thuis kunt werken én je goed voelt, dan krijg je je loon gewoon doorbetaald. Maar wat als je ziek bent of niet thuis kunt werken?

Niet werken tijdens quarantaine

Tijdens een verplichte quarantaine moet je werkgever je gewoon blijven doorbetalen. Ook als je niet kunt thuiswerken. Je volgt namelijk de maatregelen van de overheid op. En vindt jouw werkgever dat hij je niet hoeft te betalen? Dan moet-ie daar een geldige reden voor hebben. De rechter bepaalt uiteindelijk of hier sprake van is.

Zelf ziek

Word je ziek, maar kun je nog werken? Dan is er niets aan de hand. Als je te ziek bent om te werken, meld je je gewoon ziek zoals normaal. De gebruikelijke regels voor loondoorbetaling tijdens ziekte gelden dan.

Quarantaine na vakantie

Moet je na je vakantie in quarantaine, dan heb je geen recht op loondoorbetaling als er vóór vertrek een negatief reisadvies gold voor je vakantiebestemming. Probeer in dat geval afspraken met je werkgever te maken over de beste oplossing. Neem bijvoorbeeld verlofuren of vakantiedagen op tijdens je quarantaine: dan krijg je namelijk wel je loon doorbetaald. Veranderde het reisadvies van je vakantiebestemming tijdens je vakantie en moet je onverwacht in quarantaine na thuiskomst. Dan heb je vaak wel recht op loon. Hier kun je namelijk niet zo veel aan doen. Toch is het verstandig om goed te kijken naar de afspraken hierover in je contract of cao, of hier even over te overleggen met je werkgever voor vertrek.

Ook in deze situatie kan de rechter beoordelen of je recht hebt op je loon of niet. Zo zijn er specifieke omstandigheden waarin dit wel het geval is.

Meer weten?

Krijg jij je loon niet doorbetaald tijdens je quarantaine, terwijl jij vindt dat je daar wel recht op hebt? Neem dan direct contact op met onze juridisch specialisten. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.