De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING Bank: Cao en periodiek overleg

02 juli 2021
CAO ING BANK 2020

Deze nieuwsbrief gaat over de cao-onderhandelingen en het periodiek overleg dat de vakorganisaties met ING donderdag 30 juni 2021 hebben gehad.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Cao

We zijn in september 2020 gestart met de onderhandelingen voor een nieuwe cao per 1 januari 2021.  Daarna zijn er tot en met afgelopen april, 14 onderhandelronden geweest waarin we gesproken hebben over Wellbeing, Vakmanschap, Tijd, Belonen en Flex. Duidelijk is geworden dat onze standpunten op met name de beloning nogal uit elkaar lagen en een patstelling dreigde. In mei en juni hebben we tijd genomen om te verkennen hoe we de onderhandelingen zinvol kunnen voortzetten.

Over het onderwerp belonen zijn wij er nog niet uit maar zijn er wel stappen gezet. Voor wat betreft de collectieve loonsverhoging onderzoeken we of er creatieve alternatieven mogelijk zijn, die geld en/of waarde vertegenwoordigen voor jou als medewerker. Dat is puzzelen en sprokkelen. Omdat alles daarin nog niet definitief is, kan ik je daar nu niets over melden. Ook voor wat betreft de inschalige beloning (het % dat je stijgt in je schaal) lijken we naar een oplossing toe te werken. We zijn er dus zeker nog niet maar de verkenning geeft wel de hoop dat we tot een cao kunnen komen.

Aanstaande maandag 5 juli gaan we een uiterste poging doen om er nu pragmatisch, nog voor de zomer met elkaar uit te komen. Mocht dit toch niet lukken, wat ben jij dan bereid om te doen? Elke suggestie is daarbij welkom. Laat het weten via emanuel.geurts@unie.nl.

Periodiek overleg

  • Arriette Kat en Maarten van Beek hebben de vakorganisaties een presentatie gegeven over de toepassing van de door ING ondertekende werkcode. ING heeft nog een aantal stappen te maken. De verdere invoering van werkcode Flex ligt nu op tafel bij de cao-onderhandelingen.
  • Maarten van Beek heeft ons bijgepraat over de terugkeer van medewerkers naar kantoor. Hij is met de COR in gesprek over de ‘spelregels’ waarbij hij uitgaat van hybride werken (50% thuis en 50% op kantoor). De bedoeling is dat deze werkwijze in september start en tot januari 2022 getest wordt hoe dit loopt. Tot aan de start in september wordt met 10% bezetting op kantoor gewerkt om ook Facility en Tech de nodige inregeltijd te geven. De vakorganisaties willen ‘herkenbare’ vrije tijd en werkdagen voor de medewerker. Maarten beaamde dit en gaf tevens aan dat het 4 dagen van 9 uur werken nu niet ter discussie staat.
  • We hebben het dit PO niet gehad over het senior management, managementstijl, Unite en One ING. In een volgend PO komen we hier op terug.

Contact

De belangenbehartiger Emanuel Geurts is per e-mail te bereiken via emanuel.geurts@unie.nl en telefonisch via 06-5252 2074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963.

 

[print_link]

 

Word gratis lid