De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Allianz: sociaal plan

17 juli 2020

 

Op 13 juli 2020 is door De Unie opnieuw gesproken met Allianz over het sociaal plan. We hebben al een groot aantal keren met elkaar van gedachten gewisseld. Onder andere doordat we alleen online kunnen vergaderen (als gevolg van het Covid-19-beleid van Allianz) verloopt het overleg traag.

Stand van het overleg

We praten over een groot aantal onderdelen van het sociaal plan. Onder andere over de manier waarop boventalligheid wordt vastgesteld, de begeleiding voor de boventallige medewerkers bij het vinden van een andere baan. We zijn het er over eens dat de focus van het nieuwe sociaal ook weer moet liggen op het vinden van een andere baan. Het zogenaamde “Van werk naar werk principe” moet centraal staan. Op basis hiervan worden de verschillende onderdelen van het sociaal plan, die bijdragen aan het vinden van een interne of externe functie vormgegeven.

Maar om een andere baan te vinden zullen sommige boventallige medewerkers veel tijd nodig hebben, en andere collega’s zullen genoegen moeten nemen met een lager salarisniveau. Daarom is voor De Unie de hoogte van de beëindigingsvergoeding een zeer belangrijk deel van de onderhandelingen.

Beëindigingsvergoeding

Het huidige sociaal plan is nog gebaseerd op de kantonrechtersformule. In de Nederlandse wetgeving is echter een aantal jaren geleden de wettelijke transitievergoeding ingevoerd. Deze vergoeding is aanmerkelijk lager dan de kantonrechtersformule. De invoering van de transitievergoeding heeft de beëindigingsvergoeding die in sociale plannen gebruikelijk was behoorlijk in negatieve zin bijgesteld. De sociale plannen bij andere verzekeringsbedrijven bieden een lagere beëindigingsvergoeding dan het sociaal plan van Allianz. De werkgever wil de beëindigingsvergoeding naar een lager niveau terugbrengen en partijen zitten tot nu toe ver uit elkaar. De Unie zal in het gesprek over de beëindigingsvergoeding de werkgever enigszins tegemoet moeten komen, anders komen we er niet uit.

Vervolg

Het volgende overleg is gepland op donderdag 27 augustus 2020.

Contact

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact op met de belangenbehartiger, Inge de Vries, via e-mail inge.de.vries@unie.nl of bel met 06-52522091.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Allianz: sociaal plan

Geruime tijd geleden heb ik, belangenbehartiger Inge de Vries, je laten weten dat de onderhandelingen over het nieuwe sociaal plan…

Allianz: verslag 27 augustus 2020

Op donderdag 27 augustus 2020 is er weer overleg geweest over het nieuwe sociaal plan voor Allianz-medewerkers. Verslag van het…

Word gratis lid