De Unie, in jouw belang

Kan ik zelf aanvullend sparen voor een hoger pensioen?

Ja. Je kunt op diverse manieren zelf aanvullend sparen voor een hoger pensioen, of een aanvulling op je pensioen. En naast sparen op een bankrekening, is het ook mogelijk om fiscaal vriendelijk te sparen via een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct. Het opbouwen van (extra) pensioen is in een aantal situaties erg verstandig.

Deze zijn als volgt:

  • Wanneer je zzp’er of zelfstandig ondernemer bent, bouw je geen werknemerspensioen op. Daarom is het opbouwen van een eigen pensioen essentieel. Denk hierbij ook aan het verzekeren voor het geval van overlijden of arbeidsongeschiktheid;
  • Wanneer je werkgever je geen pensioenregeling aanbiedt, is het slim om zelf te beginnen met het opbouwen van je pensioen;
  • Als er een pensioen-gat is ontstaan doordat je bijvoorbeeld lange tijd niet hebt gewerkt.

Val je buiten deze situaties, dan betekent het niet meteen dat het voor jou niet slim is om zelf extra pensioen op te bouwen. Het is dan ook altijd goed om na te gaan of het bedrag dat je met je huidige werknemerspensioen opbouwt, voldoet aan jouw wensen. Is dat niet zo, dan kun je altijd kiezen om zelf ook nog extra pensioen op te bouwen. Vaak is het mogelijk om extra te sparen in de pensioenregeling van je werkgever.

In hoeverre je deze mogelijkheden kan benutten, hangt af van de mogelijkheden die je pensioenregeling heeft en de ruimte die je van de Belastingdienst krijgt. Het is namelijk niet toegestaan om onbeperkt te sparen voor pensioen. Laat je daarom deskundig adviseren over je persoonlijke situatie.