De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Hoe kies je de beste – en voordeligste – zorgverzekering?

Aan het einde van het jaar kunnen we kiezen voor een andere zorgverzekering. Worstel jij ook elke december met de vraag ‘Moet ik overstappen of niet’? Je bent niet de enige. Toch blijft het vaak bij dubben, omdat vergelijken en kiezen bijna onmogelijk lijkt. Ga je voor de laagste premie, de goedkoopste aanvullende pakketten of kijk je naar de inhoud? Het is lastig om de juiste mix te selecteren. Wij zetten op een rij waar je op kunt letten. Zo kies je een pakket dat bij je past – en misschien kun je wel besparen.

Basispakket

Elke zorgverzekering bestaat in ieder geval uit een basispakket. Welke zorg hierin zit, bepaalt de overheid. Denk aan kosten voor huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. Bovendien wordt het basispakket uitgebreid vanaf 1 januari 2022. De basispakketten van zorgverzekeraars wijken hierdoor niet zo veel van elkaar af qua inhoud. Wel zit er vaak een verschil in de zorgaanbieders waar je terechtkunt: de ene zorgverzekering heeft bijvoorbeeld contracten met meer instellingen dan de andere.

 Aanvullende pakketten

Het basispakket kun je uitbreiden met aanvullende pakketten. Hiermee verzeker je je bijvoorbeeld voor kosten voor de tandarts, fysiotherapeut of opticien. Ga goed na of je zo’n aanvulling nodig hebt: altijd leuk als je periodiek een flinke vergoeding krijgt voor een nieuwe bril, maar staat het in verhouding tot de kosten die je zou maken als je ‘m zelf koopt? Een belangrijk tip is daarom: check of je niet over-verzekerd bent. Kun je de extra kosten – bijvoorbeeld voor een bril – makkelijk zelf opbrengen? Dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit als je je hier niet voor verzekert. 

Eigen risico

Kijk ook goed naar je eigen risico. Maak je doorgaans veel ziektekosten? Kies dan voor het wettelijk verplichte eigen risico: je betaalt iets meer maandelijkse premie, maar voorkomt grote uitgaven. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Levert een extra eigen risico van € 500 een premievoordeel op van € 180? Dan ben je pas duurder uit als je meer zorgkosten maakt dan het wettelijk eigen risico plus die € 180. Blijf je binnen het wettelijk verplicht eigen risico, dan heb je € 180 ‘verdiend’. Ook voor je eigen risico geldt: als je grote uitgaven zelf kunt opvangen, is een hoger eigen risico vaak voordeliger.

Restitutie- of naturapolis

Waar je ook op moet letten: kies je voor een restitutie- of een naturapolis? Daar zit namelijk een wezenlijk verschil tussen. Ook wat de premie betreft.

Restitutiepolis
Je kiest zelf naar welke arts, therapeut of welk ziekenhuis je gaat. Vaak schiet je zelf de kosten voor. Die declareer je dan bij de zorgverzekeraar; dan volgt de vergoeding (restitutie). Deze polis herken je vaak aan de woorden ‘vrije (zorg)keuze’.

Naturapolis
Een naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis. De zorgverzekeraar heeft een contract gesloten met specifieke zorgverleners: meestal krijg je alleen een vergoeding als je naar hen gaat. Ga je naar een zorgaanbieder waar je verzekeraar geen contract mee heeft gesloten? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Dat hoeft niet erg te zijn: waarschijnlijk zijn er wel contracten met de zorgverleners en ziekenhuizen waar je waarschijnlijk toch al heen zou gaan. ’t Is wel mogelijk dat je voor een specifieke ingreep moet reizen.

Pakketkeuze

Het pakket dat je kiest, bepaalt de hoogte van je premie. Controleer daarom kritisch wat een ‘zwaarder’ pakket je extra biedt. Krijg je zorg vergoed waar je waarschijnlijk geen gebruik van gaat maken, dan is het zonde daar wel voor te betalen. Dit kan verschillen per levensfase. Ben je bijvoorbeeld bezig met gezinsuitbreiding of net klaar met werken? Je zorgbehoeften kunnen enorm verschillen, stem daar dan ook je polis goed op af.

  • Heb je bijvoorbeeld behoefte aan psychologische zorg bij overbelasting? Dan heb je misschien iets aan een aanvullend pakket voor mindfulness.
  • Anticonceptie wordt niet meer standaard vergoed door zorgverzekeraars. Hier kun je wel een aanvullend pakket voor kiezen.
  • Ben je juist bezig met kinderen krijgen? Dan kun je denken aan uitbreidingen als bevallen in het ziekenhuis en kraamzorg.
  • Hebben je kinderen een orthodontist nodig? Dan is het handig daar een pakket voor te kiezen. Maar hebben ze geen beugel nodig, waarom zou je daar dan premie voor betalen?
  • Dingen als gehoorapparaten, kunstgebitten en orthopedisch schoeisel worden maar deels vergoed via het basispakket. Heb je deze nodig? Dan kun je de rest verzekeren via een aanvulling.
  • Verwacht je aanvullende mantelzorg nodig te hebben het komende jaar? Zoek dan een pakket dat bij die behoefte past.

Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer weten

Heb je vragen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

 

Afdrukken