De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Wie houdt mijn moeder in de gaten als ik op vakantie ben?

De vakantieperiode komt eraan en dat is voor veel leden goed nieuws. Toch is er ook een andere kant. Wat als je als Unie-lid de zorg op je hebt genomen voor je ouders? Wie neemt dat van je over als jij van jouw welverdiende vakantie geniet? Dagelijks ontvangen de cliëntadviseurs van Senior Service, onze samenwerkingspartner op het gebied van mantelzorg, vragen van mantelzorgers die op zoek zijn naar een oplossing. Zodat zij met een gerust hart op vakantie kunnen gaan. We stelden Tessa (cliëntadviseur) hierover een aantal vragen.

Tessa, herken je de zorgen van mantelzorgers die op vakantie willen?

Absoluut. Mijn ouders hebben de zorg van mijn oma in de vakantie altijd met de familie geregeld. Gelukkig was zij toen nog erg kwiek en was er niet veel ondersteuning nodig. Toch was het een uitdaging. Wij wonen allemaal niet bepaald bij elkaar in de buurt en dat maakt een keertje boodschappen doen ingewikkeld. Dat klinkt gek, maar in de praktijk blijkt dit toch lastiger dan je denkt. Mijn moeder zou vorig jaar dolgraag op vakantie zijn gegaan, maar oma was vorige zomer terminaal en had nog maar enkele weken te leven.

Waarmee zijn Unie-leden die mantelzorg verlenen volgens jou het meest geholpen?

Mantelzorgers zoeken over het algemeen naar een flexibele oplossing. Ze proberen, net zoals mijn ouders dat deden, de zorg zoveel mogelijk zelf te regelen. Helaas lukt dat niet altijd en dat brengt onrust en stress met zich mee. Ze zoeken naar een vervanger voor zichzelf, als er bijvoorbeeld een vakantie van drie weken gepland is. In mijn ervaring zijn zij het meest geholpen met iemand die tijdelijk de noodzakelijke mantelzorgtaken overneemt.

Waarom is het belangrijk dat mantelzorgers hierin ondersteund worden?

Hulp accepteren van een vreemde is niet makkelijk. Zeker wanneer dit slechts voor een aantal weken is, omdat de dochter of zoon op vakantie is. Zij redden het zelf wel en gaan tegen beter weten in zelfstandig op pad. Men kan in onveilige situaties terecht komen en het idee dat er iets mis zou kunnen gaan, draagt niet bij aan een ontspannende vakantie voor de zoon of dochter.

Waar kun je als lid van De Unie terecht voor tijdelijke mantelzorg en ondersteuning?

Veelal wordt er eerst in de omgeving gezocht naar een vervanger. Bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw, andere familieleden of een vrijwilligersorganisatie. Vaak zijn zij bereid om tijdens de vakantieperiode te helpen met wat taken. Helaas is dit niet altijd en voor iedereen mogelijk.  Het is niet vanzelfsprekend om goed contact te hebben met de buren of een familielid die ver weg woont. Bovendien hebben veel alleenwonende senioren behoefte aan meer ondersteuning. Unie-leden kunnen dan gebruik maken van de dienstverlening van Senior Service.

Wat houdt deze ondersteuning in tijdens jouw vakantie?

Tijdens je vakantie houdt de medewerker van Senior Service een extra oogje in het zeil. Een stukje gezelschap, begeleid vervoer, samen boodschappen doen, koken en eten of gewoon even een rondje wandelen. Dit kan allemaal, eenmalig of structureel. We spreken voor je vakantie af wanneer je vader of moeder wenst dat de vaste medewerker langskomt. Er wordt tussentijds even gebeld en je wordt netjes op de hoogte gehouden door de medewerker. Zodoende kun je met een gerust hart van je welverdiende vakantie genieten en is er altijd iemand in de buurt bij je vader of moeder.

Behoefte aan extra ondersteuning voor je vader of moeder tijdens de vakantieperiode? Als lid van De Unie heb je recht op een gratis lidmaatschap van Senior Service. Wil je meer weten? Vraag dan nu een brochure of contact aan.

Over Senior Service

Senior Service is de samenwerkingspartner van De Unie op het gebied van mantelzorg. Zij bieden een betrouwbare en flexibele oplossing tijdens de vakantieperiode, maar ook gedurende de rest van het jaar.

Bron: seniorservice.nl