De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Werkloos en altijd ambities gehad om voor jezelf te beginnen?

Wist je dat als je een WW-uitkering krijgt, je kunt beginnen als zelfstandige, freelancer of zzp’er? Het UWV biedt werklozen de kans om te starten als zzp’er met behoud van je (of een deel daarvan) WW-uitkering. UWV moet dan wel vooraf toestemming verlenen en je moet aan alle voorwaarden voldoen. Je behoudt dan (gedeeltelijk) je WW-uitkering. Benieuwd naar de voorwaarden? Lees dan verder.

Voorbereiding

Je moet de training “Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering” volgen. Deze training kun je hier vinden.
Je adviseur binnen het UWV (adviseur werk) kan dan toestemming geven voor de volgende fase.

Onderzoeksperiode

Na goedkeuring van je adviseur werk volgt de onderzoeksperiode. Het is van belang om jezelf goed voor te bereiden en zorgvuldig onderzoek te verrichten. Zo kun je onderzoeken of het haalbaar is om iets voor jezelf te beginnen. Hoe zit het met verzekeringen? Heb je een locatie voor ogen? Hoe zit het met vergunningen en belastingen?

De onderzoeksperiode duurt maximaal 6 weken. In deze 6 weken is er geen sollicitatieplicht en behoudt je je uitkering.

Toch maar niet als zzp’er starten? Dan verandert er niets. Je behoudt je uitkering en dezelfde rechten en plichten als voor de onderzoeksperiode.

Wel als zzp’er starten? Dan begint de startperiode.

Startperiode

De startperiode duurt 26 weken. In de startperiode ontvang je 29% minder WW-uitkering en heb je geen sollicitatieplicht. In deze periode mag je alle uren aan je bedrijf besteden. Het maakt niet uit hoeveel je als zelfstandige verdient en hoeveel uur je als zelfstandige hebt besteed.

Voorwaarden

Er zijn wel voorwaarden. Zo krijg je pas toestemming van het UWV als de kans groot is dat je met je eigen bedrijf voldoende geld verdient om in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Bovendien moet je ook de online training “Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering” gevolgd hebben. Daarnaast mag je geen opdrachten uitvoeren voor een ex-werkgever. Reden hierachter is om te voorkomen dat de ex-werkgever je ontslaat als werknemer en je vervolgens tegen lagere arbeidsvoorwaarden inhuurt als zelfstandige. Indien je wel een opdracht aanneemt bij een ex-werkgever, zal het UWV je tot het einde van de startperiode geen uitkering meer uitbetalen. Het UWV kan ook een boete opleggen. Na de startperiode is het echter wel toegestaan om opdrachten van de ex-werkgever aan te nemen.

Na de startperiode moet je wel je uren doorgeven aan het UWV. Het gaat dan om zowel directe als indirecte uren. Op basis daarvan kan het UWV je fictieve inkomen berekenen. Het fictieve inkomen wordt afgetrokken van je WW-uitkering. Hoe het UWV het fictieve inkomen berekent, kun je hier lezen.

Je WW-uitkering stopt als je inkomsten als zelfstandige hoger zijn dan 87,5% van je WW-maandloon.

Vragen?

Nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met het Servicecenter via 0345- 851 851 of sc@unie.nl. Wij helpen je graag verder.