De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

In april en mei staan er 6 nationale feestdagen op de kalender. Weet jij of je vrij bent?

15 april 2021
man wandelt met rugzak in de natuur op een vrije dag

In de voorjaarsmaanden april en mei hebben we veel nationale feestdagen. Maar zijn al die nationale feestdagen eigenlijk ook een officiële vrije dag? Daar is nog wel eens verwarring over. We hebben er nog een paar tegoed. De eerste is Koningsdag op 27 april, daarna Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren sluit de rij als laatste in mei. Zijn deze dagen nu eigenlijk ook echt een vrije dag? Hoe dat zit, zetten we voor je op een rij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Officiële nationale feestdag, dus vrij?

In de wet is niet vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. Vaak is in je arbeidsovereenkomst of de cao geregeld of je vrij bent op feestdagen. Sommige sectoren draaien namelijk gewoon door met de feestdagen, zoals supermarkten, zorg en horeca.

Kijk dus goed wat er in je arbeidsvoorwaarden, cao, contract of het personeelshandboek staat. Is er niet expliciet afgesproken dat je vrij bent op de feestdagen? Dan mag je werkgever je inroosteren, het zijn namelijk ‘gewone’ werkdagen. Waarvoor je dus ook ‘gewoon’ vrij mag vragen. Heb je in het verleden nooit hoeven werken tijdens feestdagen, maar moet dat dit jaar ineens wel? Dan moet je werkgever dit van tevoren bespreken – soms zelfs met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

De Nationale feestdagen in april en mei zijn:

  • Goede vrijdag: vrijdag 2 april 2021
  • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 4 en maandag 5 april 2021
  • Koningsdag: dinsdag 27 april 2021
  • Bevrijdingsdag: woensdag 5 mei 2021*
  • Hemelvaartsdag: donderdag 13 mei 2021
  • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 23 mei en maandag 24 mei 2021

*Een veel voorkomende vraag is: ‘ben ik vrij op 5 mei?’. Bevrijdingsdag wordt vaak één keer in de vijf jaar als vrije dag opgenomen in de cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst. De eerstvolgende keer is dit in 2025. Is er niets opgenomen in je arbeidsovereenkomst of cao dan ben je op 5 mei niet vrij.

Toeslag op werken tijdens de feestdagen

Ook is er nogal eens verwarring over toeslagen voor werken op bijvoorbeeld zon- en feestdagen. Als je moet werken op een feestdag, hoeft werkgever je geen extra salaris te betalen. In sommige cao’s of arbeidsovereenkomsten staat dat je recht hebt op bijvoorbeeld 200% loon of een toeslag van 50% van het loon als je werkt op een officiële feestdag.  Check dus goed of je hier recht op hebt. En hoor je een toeslag te krijgen, maar heeft je werkgever deze niet uitbetaald? Ga er dan zeker over in gesprek.

Vragen?

Heb je nog vragen over het werken tijdens de feestdagen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963, en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website

Fijne dagen alvast!

 

Word gratis lid