De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Vervallen jouw vakantiedagen binnenkort? Even checken!

Per juli 2018 kan het zijn dat opgebouwde vakantiedagen verlopen. Hierbij is er duidelijk onderscheid tussen zogenaamde wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit.

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?

Ieder jaar bouw je vakantiedagen op bij jouw werkgever. Je hebt recht op minimaal 4 keer de overeengekomen arbeidsduur per week vanuit de wet. Deze vakantiedagen worden daarom wettelijke vakantiedagen genoemd.

Voor een aantal werknemers is het mogelijk om naast de wettelijke vakantiedagen bovenwettelijke vakantiedagen op te bouwen. In een cao of arbeidsovereenkomst staat of bovenwettelijk vakantiedagen worden toegekend.

Wanneer vervallen je vakantiedagen?

Wettelijke vakantiedagen

De wettelijke vakantiedagen dien je binnen 6 maanden na afloop van het jaar dat de vakantiedagen zijn opgebouwd op te nemen. Doe je dit niet dan vervallen deze vakantiedagen. Dit betekent dat de wettelijke vakantiedagen die je in 2017 hebt opgebouwd in juli 2018  vervallen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

De vervaltermijn van bovenwettelijke vakantiedagen is 5 jaar. Deze termijn gaat in aan het einde van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Zo vervallen de bovenwettelijke vakantiedagen die je in 2013 hebt opgebouwd per 31 december 2018.

Uitzondering

Jouw vakantiedagen kunnen alleen vervallen als jij de mogelijkheid hebt gehad om vakantie te nemen. Jouw werkgever is namelijk verplicht om jou in de gelegenheid te stellen om de wettelijke vakantiedagen op te nemen. Heb je hiermee te maken of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345-851 963, maar je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.