De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Vakantiegeld, alle info op een rij

Altijd leuk om dit terug te zien op je loonstrook. Uit een enquête van het NIBUD uit 2017 blijkt dat dit extraatje meestal ook echt wordt besteed aan vakantie. Hoe hoog hoort je vakantiegeld te zijn, wanneer moet dit worden uitbetaald en welke stappen kan je nemen als je werkgever jouw vakantiegeld te laat of niet betaalt? In deze blog alles op een rij.

Hoogte?

Je hebt recht op minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Het is dus mogelijk dat je meer krijgt dan 8%. Of dit zo is kan je zien in je arbeidsovereenkomst of cao. Vanaf 1 januari 2018 is in de wet vastgelegd dat de betalingen voor meerwerk, overuren en vaste toeslagen ook meetellen voor de berekening van jouw vakantiegeld. Het gaat hierbij om toeslagen die een vast onderdeel zijn van je loon. Onregelmatigheidstoeslag en provisie kunnen hierbij horen. Winstuitkering en de eindejaarsuitkering worden niet meegenomen in deze berekening.

Uitzondering

Als je meer dan drie keer het minimumloon verdient, dan kan jouw werkgever over het bedrag dat hier bovenuit komt minder of zelfs geen vakantiegeld berekenen. In jouw arbeidsovereenkomst of cao kan je terugvinden wat op jou van toepassing is.

Wanneer?

  • Vaak wordt vakantiegeld jaarlijks in mei/juni volledig uitgekeerd. Het kan ook maandelijks worden uitgekeerd. Hoe dit voor jou geregeld is kan je ook vinden in jouw arbeidsovereenkomst of cao.
  • Zijn er geen schriftelijke afspraken gemaakt? Dan hoort jouw vakantiegeld uiterlijk in juni te zijn uitbetaald.
  • Ga je uit dienst en heb je vakantiegeld opgebouwd wat nog niet is uitbetaald? In dit geval hoort jouw werkgever dit uit te betalen bij de eindafrekening.

Te laat, te weinig of niet uitbetaald? Hoe controleer je dat?

De hoogte zou je makkelijk moeten kunnen checken, want je werkgever is verplicht om je vakantiegeld te vermelden op je loonstrook.

Vragen?

Betaalt je werkgever jouw vakantiegeld te laat of niet uit? Of is het bedrag te laag? Of heb je hier andere vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345-851 963, maar je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.