fbpx
De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Mag ik op vakantie als ik een WW-uitkering krijg?

Vrouw wandelend met hond

Ook als je een WW-uitkering ontvangt, heb je recht op vakantie – én vakantiegeld. Maar hoe lang? En hoe regel je dat precies met het UWV en je sollicitatieplicht? Daar vertellen onze juridisch specialisten je graag meer over.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Hoeveel vakantiedagen krijg je?

Per kalenderjaar heb je recht op maximaal 20 vakantiedagen. Hoeveel het er precies zijn, hangt af van de ingangsdatum van je uitkering.

  • 1 januari: 20 vakantiedagen
  • 1 april: 15 vakantiedagen
  • 1 juli: 10 vakantiedagen
  • 1 oktober: 5 vakantiedagen

Met de rekentool op de UWV-website kun je berekenen hoeveel vakantiedagen je op kunt nemen. Deze kun je niet opsparen en meenemen naar het volgende kalenderjaar. Weekenden en feestdagen tellen niet als vakantie. Hetzelfde geldt voor dagtochtjes, hier hoef je dus geen vakantiedag voor op te nemen.

Heb je geen sollicitatieplicht vanwege je leeftijd? Dan krijg je 65 vakantiedagen per kalenderjaar.

Heb je sollicitatieplicht op je vakantiedagen?

Nee, tijdens je vakantiedagen hoef je niet te solliciteren en krijg je wél je WW-uitkering. Dit geldt alleen voor de dagen waar je recht op hebt: ga je langer op vakantie, dan krijg je geen uitkering over die dagen en heb je wel sollicitatieplicht. Deze ‘extra’ dagen worden wel opgeteld bij de duur van je WW-uitkering die het UWV heeft vastgesteld.

Hoe geef je vakantiedagen door?

Om vakantiedagen door te geven, vul je het wijzigingsformulier WW op Mijn UWV in. Doe dit uiterlijk één dag voor vertrek. Geef je niet of te laat door dat je op vakantie gaat? Dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering. Het UWV kan je tijdelijk minder of geen uitkering geven, of zelfs een boete opleggen.

Vakantiegeld tijdens WW-uitkering

Je krijgt van het UWV ook vakantiegeld over je WW-uitkering: 8 procent van je bruto-uitkering. Hier gaan nog belasting en premies vanaf. Het nettobedrag krijg je in mei op je rekening.

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.