De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Beginnen als zzp’er? Tien tips!

01 augustus 2023

Voor de een is het noodzakelijk, de ander doet ’t omdat het beter verdient of meer vrijheid biedt: zelfstandig ondernemen. Wat de reden ook is, er komt een hoop bij kijken. Je krijgt te maken met andere instanties, gebruiken en aandachtspunten dan in loondienst. Reden genoeg om de tien belangrijke tips op een rij te zetten.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

1 Ondernemersplan en marktonderzoek

Een goed begin is het halve werk. Bereid je dus goed voor en verdiep je in de markt waar je je op wilt richten. Door informatie te verzamelen, krijg je een beter beeld van de behoefte van je beoogde doelgroep en de mogelijkheid om daarin te voorzien. Dus besteed ruim aandacht aan je ondernemingsplan en marktonderzoek. Ben je eruit? Bedenk dan een goede bedrijfsnaam, kies een rechtsvorm en schrijf je in bij de KvK!

Extra tip: gebruik ook dit handige stappenplan van ikwordzzper.nl, hét platform voor startende zzp’ers!

2 Beroepseisen en bestemmingsplan

Wil je je specialiseren in een bepaalde branche, let dan goed op of je daartoe bevoegd bent en wees je bewust van de beroepseisen. Denk aan wet- en regelgeving, maar ook vereiste diploma’s en certificeringen. Check bovendien het bestemmingsplan van de gemeente of je wel een bedrijf vanuit je huis mag runnen.

3 Prijs bepalen

Het is belangrijk om goed na te denken over de hoogte van je productprijs of uurtarief. Houd hierbij rekening met materiaalkosten, maar ook de waarde van je ervaring en kunde én eventuele zakelijke kosten. Besef bovendien dat je tarief niet netto is: over dit bedrag worden nog belastingen ingehouden. De kunst is om jezelf niet uit de markt te prijzen, maar jezelf ook niet tekort te doen door te weinig te vragen.

Op de website van de KvK vind je meer informatie en een handige rekentool om je uurtarief te bepalen.

4 Administratie

Lang niet iedereens favoriete onderdeel, maar extreem belangrijk voor zzp’ers: administratie. Je bent namelijk wettelijk verplicht om een goede administratie te voeren. Facturen en offertes moeten aan bepaalde eisen voldoen, en dit moet je kunnen aantonen. Je kunt je administratie zelf doen, maar ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

5 Pensioen

Als je eerder in loondienst hebt gewerkt, is de kans groot dat je pensioen hebt opgebouwd. Dit is niet standaard het geval als je zelfstandig aan de slag gaat. Je hebt natuurlijk wel recht op een AOW-uitkering als je een bepaalde leeftijd bereikt, maar een extra pensioenvoorziening zul je zelf moeten regelen. Op de website van de Rijksoverheid vind je tips hoe je als zzp’er je pensioen kunt regelen.

6 Verzekeringen

Als zzp’er ben je niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je door ziekte niet kunt werken, heb je dus geen inkomsten. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) beperk je dit risico en creëer je een financieel vangnet. Met specifieke verzekeringen kun je bovendien meer risico’s afdekken: denk aan bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid.

7 Fiscale zaken

Met een inschrijfnummer bij de KvK ziet de Belastingdienst je niet automatisch als ondernemer – en heb je dus niet gelijk recht op startersaftrek of andere fiscale tegemoetkomingen. Check daarom altijd de website van de Belastingdienst om te weten waar je fiscaal gezien recht op hebt en rekening mee moet houden.

8 Modelovereenkomst en algemene voorwaarden

Sinds 2016 geldt de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA): deze verplicht jou en opdrachtgevers om te toetsen of er sprake is van loondienst. Zogenaamde schijnzelfstandigheid kun je voorkomen door een modelovereenkomst (opdrachtovereenkomst) of algemene leveringsvoorwaarden op te stellen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over deze modelovereenkomst.

9 Netwerken

Als zzp’er heb je te maken met wisselende inkomsten. Daarom is het altijd goed om aan de lange termijn te denken als je opdrachten aanneemt. Ook al lijkt een klus niet groot of leuk, je weet nooit welke mooie kansen of contacten eruit voortkomen. Bovendien: bouwen aan je netwerk en klantenbestand is altijd waardevol!

10 Behoud van je WW-uitkering

Als zelfstandige bouw je geen WW-recht op. Maar krijg je een WW-uitkering als je van plan bent om als zzp’er te starten, dan zijn er wel wat manieren om je uitkering te behouden. Uiteraard heb je hier toestemming van het UWV voor nodig en moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Op de website van het UWV lees je meer over starten als zzp’er met behoud van je WW-uitkering.

Meer weten of hulp nodig

Heb je een overeenkomst en leveringsvoorwaarden opgesteld en wil je deze laten checken door een specialist? Of heb je vragen over starten als zzp’er, je pensioenopbouw of je WW-uitkering? Neem dan direct contact op met De Unie. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Belastingaangifte 2024

Belangrijkste belastingwijzigingen 2024

Zoals ieder jaar, veranderen er in 2024 enkele belangrijke regels, bedragen en andere onderdelen van ons belastingsysteem, van het basistarief…

Word gratis lid