De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Te koud om te werken? Last van koude handen, ijspegels of gladheid? Wat te doen?

Hoe koud is té koud?

In de wet wordt niet aangegeven bij welke temperatuur het té koud is. Het is in ieder geval te koud wanneer de temperatuur zo laag is dat er een ernstig en onmiddellijk gevaar is voor jouw gezondheid en veiligheid.

Het is té koud, wat nu?

Wanneer jij niet meer veilig kunt werken dan dient jouw werkgever maatregelen te treffen. Jouw werkgever dient je te voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen.

De werkgever zou de volgende maatregelen kunnen treffen:

  • afschermen van de werkplek tegen kou, wind of regen;
  • pauzeren in een warme ruimte;
  • warme dranken verstrekken;
  • het gebruiken van gereedschap dat is voorzien van isolerend materiaal;
  • geen gereedschap laten liggen op een koude plek (vooral ’s nachts niet);
  • heatpacks. Een heatpack is een warmtebron die via een chemische reactie warmte produceert en die je in je zak kunt stoppen.

Beschermingsmaatregelen niet voldoende?

Werk jij met persoonlijke beschermingsmiddelen maar is dit niet voldoende? Dan dient jouw werkgever de duur van jouw arbeid in de kou te beperken of af te wisselen zodat jij geen last krijgt van de kou.

Neemt jouw werkgever geen maatregelen?

In de Arbowet staat dat je het werk mag stilleggen als jouw werkgever geen maatregelen treft bij een gevaar voor de gezondheid of veiligheid. Loop jij hier tegenaan? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen met jou sparren hoe je hier het beste mee om kunt gaan in jouw specifieke situatie.

CAO

In jouw cao kunnen wel duidelijke richtlijnen staan. Val je bijvoorbeeld onder de cao Bouw&infra, dan mag je onder bepaalde weersomstandigheden je werk neerleggen. Je hoeft bij sommige winterse omstandigheden niet te werken: je krijgt vorstverlet. Het is daarom belangrijk om jouw cao te checken.

Inspectie SZW

Doet je werkgever onvoldoende om het werk in de kou veilig en draaglijk te houden? Het is dan ook mogelijk de hulp in te schakelen van de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie). De inspectie SZW controleert of je werkgever zich aan de wet houdt.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963 en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.