De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Slapend dienstverband

Wat is een slapend dienstverband?

Als je 104 weken ziek bent, is jouw werkgever niet meer verplicht om jouw loon te betalen. De loondoorbetalingsplicht eindigt dan. Maar als jouw werkgever jouw dienstverband niet beëindigt, dan heb je een slapend dienstverband. Je bent dus nog in dienst, maar je wordt niet uitbetaald.

Waarom een slapend dienstverband?

Het is goed mogelijk dat jouw werkgever niet op de hoogte is van het feit dat hij jouw dienstverband kan beëindigen. Er zijn ook werkgevers die een dienstverband niet willen beëindigen en het dienstverband bewust slapend houden. Een werkgever die een dienstverband beëindigt omdat een werknemer 2 jaar ziek is dient namelijk de transitievergoeding te betalen.

Toch aan het werk na 104 weken?

Als jouw werkgever jouw dienstverband slapend houdt dan zou je mogelijk weer aan de slag kunnen als je (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt bent. Als je hiertoe in staat bent dan kan je jezelf beter melden bij jouw werkgever. Jouw werkgever is dan verplicht om jou weer te werk te stellen en jouw salaris uit te betalen. Twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op.

Wil je geen slapend dienstverband?

De enige manier om een slapend dienstverband te voorkomen is door het dienstverband te beëindigen.

Maar als je zelf het dienstverband beëindigt dan kun je geen aanspraak maken op een WW uitkering. Dit kun je oplossen door hierover goede afspraken met je werkgever te maken. Hier zitten juridische haken en ogen aan. Het is daarom raadzaam om eerst contact met ons op te nemen voordat je dit bespreekt met je werkgever. Je werkgever is overigens niet verplicht mee te werken aan een beëindiging van je dienstverband.

Compensatieregeling voor werkgevers/transitievergoeding

Als jouw werkgever jouw dienstverband beëindigt na twee jaar ziekte dan heb je recht op de wettelijke transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van jouw leeftijd, inkomen en de duur van jouw dienstverband. Jouw werkgever betaalt dit maar hij kan vanaf 1 april 2020 bij het UWV een verzoek indienen om hiervoor gecompenseerd te worden.

Uitzondering

De situatie is anders wanneer je tijdens of na deze 104 weken recht hebt op een WIA uitkering. Heb je hiermee te maken? Of heb je andere vragen?  Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag verder. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345-851963, maar je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl. Wil je algemene informatie over een ziekmelding klik dan op deze link: https://www.unie.nl/actueel/tips