De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Mijn kind moet in quarantaine, wat nu?

Thuiswerken met kind

Sinds 8 februari zijn de scholen weer open. Heel fijn voor jou en je kinderen natuurlijk, maar het brengt ook nieuwe vraagstukken met zich mee. Want wat doe je als je kind in quarantaine moet vanwege een besmetting in de klas? En wat als jij daardoor minder of niet kunt werken? Onze juridisch specialisten leggen het je graag uit in deze blog.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Kind in quarantaine

Toen de scholen weer opengingen, heeft de overheid extra veiligheidsmaatregelen opgesteld. Zo moet je kind thuisblijven bij verkoudheidsklachten en moet hij of zij tien dagen in quarantaine als iemand in de klas positief is getest. Jij hoeft alleen in quarantaine als je kind na vijf dagen positief wordt getest.

Meer lezen over de coronamaatregelen in het basisonderwijs? Check de website van de Rijksoverheid.

En je werk dan?

Als je kind thuis moet blijven, heeft dat invloed op je werk. Omdat je niet naar je werkplek kunt bijvoorbeeld, of omdat je minder toekomt aan thuiswerken. Wat moet je dan doen? Communiceer er in ieder geval op tijd en duidelijk over met je werkgever.

Ik werk thuis

Moet je tijdens de werkdag ook je kind verzorgen of lesgeven? Laat dit dan weten aan je werkgever en collega’s. Probeer duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over:

  • wanneer je op de dag bereikbaar bent en wanneer niet;
  • wat je collega’s van jou mogen verwachten;
  • waar je wel aan toekomt en wat anderen beter even van je kunnen overnemen;
  • tot wanneer de quarantaine – van jou of je kind – duurt.

Ik werk niet thuis, maar kan niet naar werk

Ook in deze situatie is het belangrijkste om duidelijk te communiceren met je werkgever, leidinggevende en collega’s. Laat weten dat je niet naar werk kunt komen en tot wanneer dat niet kan. Probeer bovendien afspraken te maken over wat je vanuit huis wél kunt doen. Hoef je zelf niet in quarantaine, maar moet je echt thuisblijven bij je kind en kun je daardoor geen werk doen? Dan kun je daar regulier verlof voor opnemen. Is er sprake van een situatie waarin je acuut moet handelen, bijvoorbeeld omdat je ineens je kind van school moet ophalen? Dan kun je gebruikmaken van calamiteitenverlof.

Moet je zelf in quarantaine omdat je kind op dag 5 positief is getest, kun je daardoor niet naar werk én thuis geen werk doen? Ook dan meld je dit natuurlijk bij je werkgever. Omdat je maatregelen van de overheid opvolgt, moet je werkgever je gewoon blijven doorbetalen. De GGD geeft aan hoelang je thuisquarantaine duurt. Ben je zelf ziek? Dan zijn de reguliere ziekteregels van toepassing en krijg je 70 procent van je loon doorbetaald – of meer, als dat zo staat vastgelegd in je cao.

Meer weten

Heb je vragen over de coronamaatregelen in het basisonderwijs of weet je niet wat je in jouw specifieke situatie moet doen? Neem dan contact op met de GGD in je omgeving. Wil je bespreken hoe je de coronamaatregelen afstemt met je werkgever? Neem dan gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Afdrukken