De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Mijn kind is ziek. Heb ik recht op verlof?

Als je kind ziek is, kun je bij je werkgever een beroep doen op wettelijke regelingen. In eerste instantie kun je bijvoorbeeld een verzoek indienen voor calamiteitenverlof (kort verzuimverlof). Deze vorm van verlof is bedoeld voor zeer bijzondere persoonlijke of onvoorziene omstandigheden waarvoor je vrij moet nemen. Hierbij kun je denken aan verlof om de eerste opvang van je zieke kind te regelen om deze van school te halen. Heb je daarna geen opvang kunnen regelen om je zieke kind thuis te kunnen verzorgen, dan kun je een verzoek indienen voor kortdurend zorgverlof. De voorwaarde is dat de zieke verzorging nodig heeft en jij gezien de concrete omstandigheden van het geval de enige bent die de zieke zorg kan geven.

Uitzondering

Voor iemand die in het ziekenhuis ligt, kun je meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen. De zieke krijgt dan al verzorging. In je cao of intern bedrijfsreglement kunnen andere afspraken staan over deze vormen van bijzonder verlof. Als dat zo is, dan gelden deze afspraken.

Advies

Is dit momenteel een actueel thema voor jou en heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 851 963, maar je kunt ons ook mailen via info@unie.nl.