De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

(Kleding)voorschriften op het werk: wat mag ik wel en niet dragen?

NL Leert door kansrijk aan de slag

‘Wees jezelf, want er is niemand die dat beter kan dan jij.’, is een uitspraak die je meer dan regelmatig hoort. Helemaal waar, want je kleding, tattoos of piercings kunnen jouw identiteit voor een groot deel bepalen. Maar de kans bestaat dat jouw werkgever jouw stijl niet helemaal bij zijn bedrijf vindt passen. Hoe jij op je werk verschijnt kan namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de uitstraling van het bedrijf. In hoeverre mag een werkgever bepalen wat jij wel en niet draagt op werk? Je leest het in deze blog.

Kledingvoorschriften: het instructierecht

Een werkgever heeft een zogeheten instructierecht als het om kledingvoorschriften op werk gaat. Dit betekent dat je werkgever instructies mag geven aan werknemers over hoe jij je moet kleden. Jij moet je als werknemer in eerste instantie aan deze instructies houden. Echter, de werkgever moet wel een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ hebben voor de kledingvoorschriften. Dit betekent dat hij niet zonder goede reden kledingvoorschriften mag opleggen. Een objectieve rechtvaardigingsgrond is bijvoorbeeld het nastreven van een professionele uitstraling binnen de organisatie.

Kledingvoorschriften en geloof

Zoals hierboven beschreven, moet er dus een gegronde reden zijn om bepaalde kledij te verbieden. Zo zul je een advocate niet zo snel in een naveltruitje in een rechtszaal zien staan en zal een dokter geen operaties in zwembroek uitvoeren. Bij kledingvoorschriften die botsen met de grondrechten van een werknemer, kan dit extra gevoelig liggen. Bijvoorbeeld als de kledingvoorschriften botsen met het geloof. Een inbreuk op het geloof wordt niet snel toegestaan, maar kan soms wel noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld vanwege de bedrijfsveiligheid of vanwege hygiëne.

Veiligheid en gezondheid

Vanuit veiligheid- of gezondheidsoverwegingen mag een werkgever besluiten om bepaalde kledingvoorschriften op te leggen. Ook kan hij juist bepaalde kleding, kapsels of het dragen van sieraden verbieden. Soms zijn deze zijn voorschriften (gedeeltelijk) in een branche vastgelegd zoals bij de HACCP in de horeca.

Kenbaar

Als werknemer moet het voor jou duidelijk zijn welke kledingvoorschriften van jou worden verwacht. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het dragen van tattoos en piercings. Jouw werkgever mag niet van de een op de andere dag besluiten dat je bepaalde kleding niet mag dragen of dat jij jouw tattoo moet verbergen. De voorschriften moeten bijvoorbeeld zijn opgenomen in een huishoudelijk reglement. Als er een ondernemingsraad is binnen jouw onderneming, dan moet de ondernemingsraad instemmen met deze voorschriften als het gaat om de kledingvoorschriften die verband houden met de veiligheid van de medewerkers.

Word jij op het werk door jouw werkgever aangesproken over hoe jij op het werk verschijnt? Of heb jij een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963 en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.