De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Help! Mijn werkgever heeft mij een officiële waarschuwing gegeven. Hoe moet ik hierop reageren?

Wat als je een officiële waarschuwing krijgt. Hoe ga je daarmee om?

Stel je eens voor dat je een officiële waarschuwing krijgt of misschien heb je weleens een officiële waarschuwing gekregen. Wat moet je dan doen?

Wat is een officiële waarschuwing?

Er staat geen definitie van ‘officiële waarschuwing’ in de wet. Over het algemeen wordt met een officiële waarschuwing bedoeld een schriftelijke waarschuwing die wordt vastgelegd in je personeelsdossier. Je werkgever kan hiermee aantonen hoe vaak en waarvoor je een officiële waarschuwing hebt gekregen.

Wanneer krijg je een officiële waarschuwing?

Je werkgever kan een officiële waarschuwing geven als er ongewenst gedrag en/of handelingen zijn geconstateerd en de werkgever dit vast wil leggen. Door de gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer mag een werkgever een waarschuwing geven.

Hoe reageer je op een officiële waarschuwing?

Reageer in ieder geval altijd op een schriftelijke waarschuwing. Reageer met een aangetekende brief of e-mail met ontvangstbevestiging. Benoem in je reactie alle punten waar je het niet mee eens bent. Onderbouw je reactie met argumenten waarom je je niet kunt vinden in de waarschuwing. Het ontvangen van een schriftelijke waarschuwing kan emoties losmaken, zorg er echter voor dat je toch zakelijk blijft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je bezwaar kort en bondig te houden. Laat ook iemand meelezen met de reactie die je hebt opgesteld. Om je op weg te helpen hebben wij een voorbeeldbrief voor je opgesteld. Lees hier de voorbeeldbrief schriftelijke waarschuwing.

Verzoek je werkgever om je reactie op te nemen in je personeelsdossier. Bewaar zelf ook een kopie van je reactie. Reageren voorkomt een eenzijdige dossieropbouw. Meerdere officiële waarschuwingen kan het voorstadium zijn van een schorsing of de werkgever kan deze waarschuwingen gebruiken in een ontslagprocedure. Als je nooit gereageerd hebt op schriftelijke waarschuwingen, wordt alleen de kant van de werkgever belicht in het dossier.

Is er een bezwaarprocedure? Let op de termijn!

Het kan zijn dat op grond van je cao of bedrijfsreglement een bezwaarprocedure is ingericht. Vraag dit zo snel mogelijk na ontvangst van de waarschuwing na. Het kan zijn dat er maar een korte termijn is om bezwaar te maken, let hier goed op!

Zet geen handtekening als je het niet eens bent met de inhoud

Vraagt je werkgever om akkoord te gaan met een officiële waarschuwing? Onderteken geen documenten als je je niet kunt vinden in de inhoud. Een oplossing kan zijn om de schriftelijke waarschuwing te tekenen ‘voor gezien, niet akkoord’. Je kunt ook eerst contact met ons opnemen.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963 en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.