De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Help ik word werkloos! Hoe en wanneer kan ik een WW-uitkering aanvragen?

Stress

Het verliezen van een baan zonder zicht op ander werk is voor veel mensen erg stressvol. Heel begrijpelijk.
Word jij binnenkort werkloos? Bereid je dan nu alvast voor op de stappen die je moet zetten om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering.

UWV en werk.nl

De WW-uitkering wordt toegekend en uitbetaald door het UWV. UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen. De aanvraag doe je op www.werk.nl. Dit is een website van het UWV.

Wanneer?

Soms weet je al lang van tevoren dat je werkloos wordt. Toch kun je dan nog geen WW-uitkering aanvragen. Hiermee moet je wachten tot 1 week voor je laatste werkdag. De aanvraag kun je doen tot maximaal 1 week na je laatste werkdag.

Ben je bang dat je vergeet om tijdig een aanvraag te doen, meld je dan aan voor een herinneringsmail op de website van het UWV (e-mailservice ‘Herinnering WW-aanvraag’). Het UWV stuurt je dan een mailtje zodra je de aanvraag kunt doen. Wel zo gemakkelijk!

Wat kun je van tevoren alvast doen?

 1. DigiD
  Een uitkering kun je alleen via de computer aanvragen. Bedenk dat je hiervoor een DigiD nodig hebt. DigiD staat voor digitale identiteit. Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Je DigiD is persoonlijk en je gebruikt deze om je te legitimeren op internet. Zo weten organisaties met zekerheid dat ze met jou te maken hebben.
  Heb je geen DigiD dan zul je die dus vooraf moeten aanvragen. Je doet dit op digid.nl . Je moet er rekening mee houden dat het 5 dagen kan duren voordat je je DigiD uiteindelijk ontvangt.
 2. Arbeidsverleden- en looncheck
  Als je je DigiD hebt ontvangen, kun je hem meteen gebruiken om in te loggen op uwv.nl. Ga vervolgens naar je persoonlijke gegevens. Je vindt die onder Mijn UWV. Hier kun je jouw arbeidsverleden en jouw loongegevens controleren. Het UWV ontvangt deze gegevens van de Belastingdienst. Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld de duur en de hoogte van jouw WW-uitkering vast te stellen.
 3. Solliciteren
  Zodra je weet dat je werkloos wordt, moet je meteen werk gaan zoeken. Je kunt je inschrijven op vacaturewebsites of bij uitzendbureaus. Je kunt je CV (curriculum vitae) plaatsen op werk.nl en je kunt via jouw netwerk of social media proberen om een nieuwe baan te vinden.
  Het UWV vereist 1 concrete sollicitatie voorafgaande aan de WW-uitkering.

Aanvragen WW-uitkering

Voor de uiteindelijke aanvraag van de WW op www.werk.nl heb je naast je DigiD ook je IBAN-rekeningnummer nodig en de datum waarop je werkloos wordt.
De aanvraag duurt ongeveer een half uur.

Inschrijven als werkzoekende

Op het moment dat je je aanvraag hebt ingediend, ben je direct ingeschreven als werkzoekende. Je hoeft hiervoor geen aparte handeling te verrichten. Ook verlengen van de inschrijving gaat automatisch.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Als je de aanvraag hebt ingediend krijg je van het UWV een ontvangstbevestiging. De volgende dag al kun je op www.uwv.nl via Mijn UWV de aanvraagprocedure volgen. Uiterlijk 4 weken na je eerste werkloosheidsdag ontvang je de beslissing van het UWV met daarin informatie over het recht, de hoogte en de duur van jouw WW-uitkering.

Oneens?

Ben je het niet eens met de beslissing of twijfel je eraan, neem dan contact op met De Unie. Wij kunnen nagaan of de beslissing juist is en eventueel bezwaar voor je indienen bij het UWV.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963 en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl