fbpx
De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Griep op de werkvloer, hoe ga je hiermee om?

Ieder jaar is het weer raak en ontstaat er een nieuwe griepgolf. Vorig jaar was er zelfs sprake van een heuse griepepidemie en ook dit jaar kunnen we er niet meer omheen. Wat moet je doen als je ziek bent? En wat kun je doen als jij niet ziek bent, maar je collega’s wel?

 

Ziek geworden door de griep?

Ben je zelf ziek? Volg dan de gebruikelijke procedure om je ziek te melden. Hoe je je kunt ziekmelden, is vaak in een verzuimprotocol vastgelegd. Je hoeft je werkgever niet te vertellen wat je klachten precies zijn. Wil je weten welke vragen je werkgever mag stellen bij een ziekmelding? Klik dan hier. Je werkgever kan je oproepen om naar de bedrijfsarts te gaan, dit kan ook bij (waarschijnlijk) kort verzuim. Van jou als werknemer mag verwacht worden dat je niets iets doet waardoor de klachten erger worden en dat je je inzet om zo snel mogelijk te herstellen. Laat je je verplegen op een ander adres? Zorg dan dat dit adres bij de werkgever bekend is omdat een bedrijfsarts ook op huisbezoek kan komen.

Wie doet het werk van zieke collega’s?

Ben jij juist degene die de dans ontspringt, dan kan het zijn dat de werkdruk toeneemt door afwezigheid van zieke collega’s. Invalmogelijkheden worden schaarser en het kan lastig worden om het rooster rond te krijgen. Ga na in hoeverre je kunt bijspringen om (tijdelijk) taken op te vangen maar zorg er tegelijk voor dat je zelf niet overbelast raakt. Ervaar je problemen doordat er minder collega’s aanwezig zijn? Bespreek dit met je leidinggevende en denk mee over een oplossing.

Griepprik

Sommige mensen krijgen van de huisarts een oproep om een griepprik te halen. Dit geldt voor mensen die tot een risicogroep behoren. Het kan zijn dat je werkgever je de mogelijkheid biedt om de griepprik te halen. In de gezondheidszorg komt dit vaak voor. Je kunt van de gelegenheid gebruikmaken om een griepprik te halen als deze wordt aangeboden, maar dit is niet verplicht.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963 en je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.