De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Een opleidingsbudget. Heb je er één? Maak hier vooral gebruik van.

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de opleidingsbudgetten niet wordt besteed (https://tinyurl.com/yb8rwtn9). Dat is zonde. Heb jij een opleidingsbudget?

Hoe weet je of je een opleidingsbudget hebt?

Check of er een opleidingsbudget in jouw cao of in jouw arbeidsovereenkomst staat. Het is ook mogelijk dat jouw werkgever een ontwikkelingsbeleid heeft. Dit is een intern beleid met als doel werknemers verder te laten ontwikkelen. Hoe weet je of er een ontwikkelingsbeleid is? Vraag dit aan jouw leidinggevende of aan HR.

Wat kun je met een opleidingsbudget?

Een opleidingsbudget is bedoeld om jouw (vak)kennis te vergroten. Het gaat er om dat jouw werkgever iets heeft aan de kennis en vaardigheden die je hiermee opbouwt. Het hoeft dan niet persé te gaan om inhoudelijke vakkennis.

Het is ook mogelijk dat je voor jouw ‘soft skills’ een opleidingsaanvraag in kunt dienen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een cursus communicatie of presentatie. Controleer in jouw cao of arbeidsvoorwaarden of dit mogelijk is. Je kan dit ook bespreken met jouw leidinggevende.

Wanneer kun je dit aanvragen?

Jouw werkgever kan een deadline instellen omdat bijvoorbeeld een specifieke opleiding op een bepaald moment start. Let op! Het is goed mogelijk dat jij per jaar een bepaald budget krijgt. Het is dan niet zo dat je budgetten kunt opsparen.  Aan het eind van het jaar ben je het dus kwijt. Het is daarom belangrijk om op tijd een opleidingsbudget aan te vragen. In september beginnen de meeste opleidingen weer, dus wees er snel bij.

Aanvraag akkoord?

Goed nieuws! Jouw leidinggevende is akkoord gegaan. Wat nu? Vaak ontvang je als werknemer een opleidingsovereenkomst. In deze overeenkomst maak je samen met jouw werkgever afspraken over de opleiding die je gaat doen en wanneer je de opleiding moet afronden.

De kosten

Je spreekt in een opleidingsovereenkomst ook af hoe de kosten worden verdeeld. Betaalt jouw werkgever alles of een gedeelte? Let wel op.

In de opleidingsovereenkomst kan ook iets vermeld staan over het terugbetalen van de kosten als je vóór een bepaald tijdstip uit dienst gaat. Laat het daarom voor de zekerheid door ons checken.

In jouw arbeidsovereenkomst, cao of arbeidsvoorwaardenreglement kan er ook een studiekostenbeding zijn opgenomen. Hier kunnen ook afspraken in staan over de kosten.

Heb je een opleidingsovereenkomst en wil je die laten checken of wil je een vraag stellen? Wij helpen je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963. Je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.