De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Door overmacht te laat op je werk? Voor wiens rekening komt dit?

Ja hoor! Ben je met de beste intenties op tijd vertrokken uit huis en ineens staat de A13 muurvast of is er ergens een treinstoring. Jeetje, alweer te laat op het werk! Voor wiens risico komt dit nou eigenlijk?

Woon-/werkverkeer komt voor rekening van de werknemer

Het woon-werkverkeer komt voor rekening van de werknemer, dus ook de eventuele vertraging. De reistijd van huis naar werk is namelijk geen arbeidstijd en als werknemer ben je verplicht om op tijd op je werk te komen. Dit is alleen anders indien je in opdracht van je werkgever rechtstreeks vanuit huis onderweg bent naar een zakelijke afspraak (werk-werkverkeer). In dat geval hoef je de extra reistijd niet te compenseren. Ga je niet naar een zakelijke afspraak en kom je door de vertraging te laat op het werk, dan komen die uren helaas op jouw bordje, tenzij jouw arbeidsovereenkomst of cao anders bepaalt.

De gevolgen van het te laat komen verschillen per werkgever. Sommige werkgevers zullen wat coulanter zijn, omdat zij begrip kunnen tonen voor de situatie. Maar staan klanten op je te wachten en kan dit tot schade leiden, dan kan je werkgever wat minder makkelijk omgaan met te laat komen. Zo kan je werkgever bepalen dat je vrije uren moet opnemen of dat je de verloren tijd op een ander moment moet compenseren. Over uren die je niet gewerkt hebt én die in jouw risicosfeer liggen heb je namelijk geen recht op loon (tenzij jouw cao of arbeidsovereenkomst anders bepaalt).

Ga in overleg met de werkgever

Probeer altijd hier in overleg met je werkgever uit te komen. Neem je je snipperuren op of zet je tijd voor tijd in? Misschien is je werkgever wel bereid om een andere uurregeling met je af te spreken. Zo kun je om file te voorkomen bijvoorbeeld afspreken dat je later begint en later vertrekt van werk. Je kunt ook aan de OR of personeelsvertegenwoordiger vragen of zij afspraken kunnen maken met je werkgever.

Vaak te laat?

Kom je vaak te laat, dan zou het kunnen zijn dat je werkgever tot actie overgaat. Denk hierbij aan een waarschuwing, schorsing of een inhouding van loon voor de tijd die je niet aanwezig bent. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ontslag. Uiteraard moet je werkgever voor het geven van ontslag wel een dossier hebben opgebouwd. Raadpleeg dan ook altijd even jouw arbeidsovereenkomst, personeelshandboek en/of cao om de voorwaarden van de maatregelen na te lopen, of neem contact op met ons.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345 – 851 963, maar je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.