De Unie, in jouw belang

Over De Unie

Terugblik op 2020

17 december 2020

Is 2020 een jaar om snel te vergeten? Of is 2020 een jaar om voor altijd te onthouden? Het is een vraag waar velen een ander antwoord op zullen hebben.

 

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Veel leden in met name Limburg en Noord-Brabant die ik in het voorjaar heb gesproken over het verlies van dierbaren aan corona vertelden mij dat ze geen afscheid mochten nemen. Dat blijft mij in ieder geval altijd bij. Wat een tragiek. Boven de rivieren leek het voorjaar echt anders te verlopen dan eronder. Het verlies van naasten leek daar pas wat later aan de orde te zijn. Ik wens eenieder sterkte met dit verlies in deze stillere dagen.

Waar ondernemers in de winkelstraat in het voorjaar nog dachten massaal failliet te gaan, bleek later dat een groot deel van de winkeliers een enorme omzet wist te maken doordat vakanties niet doorgingen. Men gaf het vakantiegeld uit aan nieuwe meubels of een nieuwe televisie. Of de sluiting van de winkels in deze laatste weken van het jaar alsnog het beeld doet kantelen, zal voor veel winkels verschillen. Je zal maar met je kerstcollectie blijven zitten, geen omzet maken en wel de huur moeten betalen.

In de catering, luchtvaart, beveiliging, evenementen- en reisbranche is het een dramatisch jaar geweest. De Unie heeft vele sociale plannen afgesloten. Waar de media vol staan over vertrekkende KLM’ers, zijn er alleen al in de bedrijfscatering meer mensen hun baan kwijt geraakt.

In de media gaat het ook steeds over thuiswerken dat de standaard wordt. Niets is minder waar in de installatiebranche, luchtvaart, zorg of het ov. De helft van Nederland werkt gewoon buiten de deur. Zeker in het begin van de crisis was dat voor velen spannend. We wisten weinig over het virus en we moesten wennen aan maatregelen.

Binnen onze vereniging lopen de ervaringen en de meningen net zo door elkaar als binnen families of vriendengroepen. Iedereen beleeft deze crisis op zijn of haar eigen manier. Dat bleek ook wel uit de brieven die ik in het voorjaar aan de leden schreef. Letterlijk werden deze brieven voorzien van positieve en negatieve reacties die in getal gelijk opliepen. Je ziet die tweedeling ook terug in peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen voor volgend jaar. Voor mij is 2020 daarmee een jaar waarin de polarisatie en toenemende spanningen in de samenleving een permanente herinnering zullen vormen. Wat zou het toch mooi zijn als we dat ooit achter ons kunnen laten. Mijn bescheiden advies is daarom ook dat we moeten proberen zuinig op elkaar te zijn. Laten we oog houden voor wat ons verbindt in plaats van focussen op wat ons verdeeld. Laten we zuinig zijn op elkaar zodat we na de crisis ook iets hebben om weer volop voor te leven.

Kerst en de jaarwisseling zullen meer in stilte plaatsvinden. Een moment van eenzaamheid voor de een en een moment van bezinning voor de ander. Op Bevrijdingsdag, 75 jaar na de oorlog, publiceerden we de Unieke Top 50. Hij is nog te beluisteren tot en met 1 januari. Het is nogmaals een mooie verzameling van inzendingen van Unie-leden die maken dat we ons verbonden kunnen voelen. Mocht je de komende tijd toch alleen zijn, schroom dan niet om ons eens te bellen. Wij zullen er zijn. Nu, in 2021 en de jaren erna.

Ik wens je alle goeds, fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2021.

Reinier Castelein

 

[print_link]

Word gratis lid