De Unie, in jouw belang

Over De Unie

Standpunt De Unie: pensioenen en AOW

20 januari 2022

Een goede en stevige pensioenvoorziening bestaat alleen als de opgebouwde rechten en al bestaande pensioenuitkeringen op peil blijven, nu en in de toekomst. Dat betekent dat pensioenen ten minste gelijke tred houden met de inflatie. Alleen zo blijft de koopkracht nu en ook later op een aanvaardbaar peil.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Aanvullende eis

Het nieuwe pensioenstelsel voorziet daar beter in dan het huidige stelsel: ten minste de prijsontwikkeling volgen. Daarbij hoort een aanvullende eis/wens van De Unie: als de pensioenen de komende jaren steeds opnieuw geïndexeerd worden, kan en mag dat niet anderen in de verdrukking brengen. Dat betekent dat de compensatie voor wie negatieve gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel gaat ondervinden, overeind moet blijven.

Koppeling AOW en minimumloon

Er kan wat De Unie betreft ook geen sprake zijn van loskoppeling van de AOW-hoogte van het wettelijk minimumloon. De AOW is een bestaansminimum, zoals het minimumloon dat ook is. Loslaten van de koppeling is uit den boze, ook voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen. Dat kan niet in het huidige en het kan niet in het komende pensioenstelsel.

‘Rutte IV blijft verraad plegen aan ouderen’

Voorzitter Reinier Castelein van De Unie: “De nieuwe bestuurscultuur komt niet tot stand met alleen maar beeldvorming. Meer vrouwen in een kabinet en wat mooie woorden veranderen niks aan het feit dat het hardvochtig beleid is om mensen zo op achterstand te zetten. Rutte IV blijft verraad plegen aan ouderen. Al jaren is pensioenindexatie uit beeld en nu lijken ze met de ontkoppeling van de AOW definitief naar de onderkant gedegradeerd. Pensioenindexatie lijkt nu in beeld te komen, maar wordt straks alsnog door de inflatie opgegeten. Nederland is een welvarend land. Toch is het armoedig als we zo met ouderen blijven omgaan en niet voor elkaar zorgen. Niemand kan blij worden van dit beleid. Jong of oud, maar ook werkgevers en kabinet niet.”

 

[print_link]

Word gratis lid