fbpx
De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Zorgverzekeraars: een update

Op donderdag 2 september hebben De Unie en de andere vakorganisaties onderhandeld met Zorgverzekeraars Nederland over het pensioen en de cao. Hieronder een toelichting op beide onderwerpen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Pensioen

Bij pensioen kiezen we voor een beschikbare premieregeling als tussenoplossing voor de komende jaren. Hoeveel jaar dit wordt, ligt nog niet vast maar minstens twee à drie jaar. Maximaal kan dit vijf jaar zijn, namelijk tot 1 januari 2027, voordat we over moeten naar het nieuwe pensioenstelsel. De beschikbare premieregeling zijn we nader aan het invullen met elkaar met behulp van een externe pensioendeskundige. Vragen die we daarbij moeten beantwoorden, zijn onder andere:

  • Hoeveel pensioenpremie stoppen we in de regeling en wat levert dit ‘netto’ op?
  • Met welke rentestaffel rekenen we en mogen we rekenen van het fonds?
  • Wat zijn de kosten van de regeling en ook ten opzichte van de opbrengsten?
  • Welke potjes kunnen we nog gebruiken en stoppen we die in pensioen of in andere arbeidsvoorwaarden?
  • Lukt het om fiscaal maximale opbouw voor medewerkers te realiseren en mogelijk nog fiscale ruimte om zelf te sparen?

Donderdag 9 september willen we op het onderwerp pensioen gezamenlijke antwoorden hebben.

Cao

Naast het pensioenoverleg is er ook gesproken over de nieuwe cao. We hebben onderhandeld over elkaars voorstellen voor de nieuwe cao. Over een groot aantal punten zijn of gaan we het wel eens worden maar op met name het loon hebben we een verschil. Bonden willen 3% collectieve loonsverhoging en de werkgevers bieden 2%. De looptijd is vooralsnog een jaar. We gaan er de komende keer verder over onderhandelen.

Vervolg

Donderdag 9 september gaan we weer verder met onderhandelen over pensioen en de nieuwe cao. We streven ernaar om op uiterlijk vrijdag 1 oktober tot nieuwe afspraken te komen. Met name voor pensioen is dit van belang omdat het pensioenfonds inregeltijd nodig heeft om per 1 januari 2022 de nieuwe regeling  klaar te hebben staan.

Contact

Heb je na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen of wil je me iets meegeven? Neem dan contact op met mij via emanuel.geurts@unie.nl of bel me via 06-5252 2074. Als je een individuele casus hebt, dan staan mijn collega’s van het Service Center graag voor je klaar. Je kunt hen bereiken via sc@unie.nl of via 0345-851 963.

 

Afdrukken