De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Zorgverzekeraars: cao-overleg

Allereerst hoop ik dat je niet geveld bent door het Covid-19 virus en dat jij en je naasten de huidige situatie op een gezonde manier doorstaan. Er gebeurt veel en maatregelen die de overheid treft zijn merkbaar voor iedereen. Het belangrijkste is natuurlijk om die maatregelen na te leven en de gedragslijnen van het RIVM te volgen. De Unie doet dat ook en mede hierdoor zijn wij in staat om er in deze onzekere periode voor jou te zijn.

Cao-overleg

Het werk van De Unie gaat online door. Je kunt ons telefonisch en per e-mail bereiken. Het overleg met de werkgevers wordt nu in virtuele vergaderzalen gehouden. Dat gaat prima in kleine groepen. Maar met een grote groep, zoals bij cao-onderhandelingen, is dit lastig werken.

De cao voor de Zorgverzekeraars loopt af op 30 september 2020, dit lijkt nog ver weg. Echter, omdat dit jaar een nieuwe pensioenregeling moet worden vastgesteld, hadden we afgesproken om in april te beginnen. Voor een studie naar een nieuwe pensioenregeling moeten we echt voldoende tijd nemen. Op 21 april hebben we opnieuw overleg met de werkgevers. Dan bespreken we hoe we in deze omstandigheden cao-onderhandelingen kunnen voeren. Ik houd de Unie-leden op de hoogte van de ontwikkelingen.

Pensioen

De pensioenstudie kan echter niet uitgesteld worden. Op 7 april had De Unie daarom overleg met pensioenfonds, SBZ-pensioen. We hebben gesproken over de actuele stand van het pensioenfonds. De aandelenkoersen zijn flink gedaald. En ook de rente daalt door de maatregelen van de Europese unie. Zowel de lagere aandelenkoersen als de extreem lage rente zijn nadelig voor pensioenfondsen en dus ook voor SBZ-pensioen. Op de website van het pensioenfonds (www.sbzpensioen.nl) is te zien hoe het fonds ervoor staat.

Met SBZ is ook besproken wat de visie van het pensioenfonds is voor de nieuwe pensioenregeling.

SBZ geeft aan dat als cao-partijen kiezen voor voortzetten van de huidige pensioenregeling, de premie flink zal stijgen. Op basis van de huidige regelgeving, huidige rente en huidige rendementen moeten we voor 2021 rekening houden met een premiestijging van 10 tot 15%. Een kwart van deze premiestijging zou betaald moeten worden door de werknemers. Voor De Unie is dit niet acceptabel. De werkgevers zijn ook niet bereid ¾ van deze premiestijging te betalen. We zullen dus een andere oplossing moeten vinden. Dit kan betekenen dat we akkoord zullen moeten gaan met een regeling die minder goed is. Een minder goede regeling, waarin je minder opbouwt, is goedkoper. Daarnaast adviseert SBZ-pensioen de cao-partijen om ook de beschikbare premieregeling in de studie te betrekken. Een beschikbare premieregeling is goedkoper omdat in deze regeling risico’s niet worden afgedekt.

Contact

Neem even contact met mij op als er nog vragen zijn. Ik geef graag antwoord. Ik ben bereikbaar via telefoonnummer 06-5252 2091 of stuur mij een e-mail inge.de.vries@unie.nl.

 

Afdrukken