De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Zo blijf je verantwoord thuiswerken

Vanwege de coronacrisis werken we al maanden massaal thuis. Het einde is nog niet in zicht. De komende tijd blijft het advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Bovendien willen veel bedrijven en politici er ook ná de coronacrisis (deels) mee doorgaan: scheelt kantoorruimte, is rustiger in het openbaar vervoer en minder files. Nóg langer thuiswerken dus. Hoe houd je dat vol? Wat mag je van je werkgever verwachten, en wat kun je zelf doen?

Iets minder tijdelijk dan verwacht

Vooropgesteld: je moet thuis kúnnen werken. Daarvoor heb je vaak in ieder geval een computer, telefoon en internet nodig. Maar je moet je werk ook verantwoord en veilig kunnen doen. Daar schreven we aan het begin van de lockdown dit artikel over. Toen hadden we het vooral over kortetermijnoplossingen. Maar nu lijkt deze situatie toch langer te duren dan verwacht. Reden te meer om nog eens goed te kijken naar jouw thuiswerkplek. Want de keukentafel en je persoonlijke laptop waren tijdelijk misschien goed genoeg, maar zijn ze dat ook als deze situatie nog maanden duurt?

Jouw werkplek? Verantwoordelijkheid van je werkgever

Je werkgever moet ervoor zorgen dat jij veilig en verantwoord kunt werken. Bijvoorbeeld met een geschikte computer, goede headset en los toetsenbord. Maar ook grotere middelen als een verstelbaar bureau en goede stoel zijn belangrijk om arbo-proof te werken. Toen we niet wisten hoe lang het thuiswerken zou duren, voelde het misschien overdreven om je werkgever te vragen om een bureau. Nu zou dat niet zo gek zijn. Ga er dus over in gesprek met je werkgever, en geef aan waarom jij denkt dat het belangrijk is.

Protocol

Sommige werkgevers kiezen ervoor een thuiswerkprotocol op te stellen. Daarin staan bijvoorbeeld kenmerken van een goede thuiswerkplek, maar ook afspraken over de communicatie met collega’s en over bereikbaarheid. Ook regels rondom privacy en dataveiligheid kunnen hierin staan. Kortom: regels en afspraken waarmee de huidige situatie ‘het nieuwe werknormaal’ wordt. Heeft jouw werkgever nog geen thuiswerkprotocol, maar heb je daar wel behoefte aan? Praat erover met je collega’s en geef het aan bij je werkgever. Kun je gelijk zeggen wat jij in het protocol terug wilt zien.

Fysieke klachten?

Heb je gewerkt in een verkeerde houding, en heb je daar nu last van? Neem dan contact op met de bedrijfsarts. Die kan inschatten waar je last van hebt, hoe dat komt en wat je eraan kunt doen. Dat maakt het makkelijker om oplossingen te bespreken met je werkgever.

Meer weten

Vragen over thuiswerken of dit artikel? Neem gerust contact met ons op, onze experts zitten elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur voor je klaar – ook als je geen lid bent: sc@unie.nl en 0345 851 963. Benieuwd naar andere gevolgen die corona heeft op jouw werk en inkomen? Check onze speciale coronapagina.