De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Ziek tijdens je vakantie? Wat nu?

Het moment is daar. Eindelijk mag je op vakantie. Weg van het werk en even helemaal tot rust komen. En dan word je ziek. Wat moet je dan nu? We leggen het je in deze blog haarfijn uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je vakantie hebt en toch ziek wordt.


Zorg dat je je meteen afmeldt

Wanneer je ziek bent geworden, moet je zorgen dat je dit zo snel mogelijk aan je werkgever doorgeeft. Ziekmelden doe je natuurlijk op de manier zoals je dat gewend bent − volgens het verzuimreglement of personeelshandboek. Vaak moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziekmelden. Indien je niet in staat bent om jezelf ziek te melden, kan een ander het ook voor je doen. Meld je alleen ziek als je ook daadwerkelijk ziek bent. (Maar dat snap je hopelijk wel!)

Terugkeren of op je vakantieadres blijven?

Je hoeft in het geval van ziekte niet eerder terug te keren naar huis. Het belangrijkste is dat je snel beter wordt. Als je op je vakantieadres kunt herstellen, dan is dat je goed recht. Als je niet op vakantie kan herstellen, maar wel thuis, dan is het wel verstandig om terug te keren. Bespreek dit, indien mogelijk, ook met de dokter.

Blijf wel bereikbaar

Het is belangrijk dat je bereikbaar blijft. Geef daarom je vakantie- of verpleegadres door. Het is verstandig om de dokter te bezoeken en te vragen om een officiële doktersverklaring. In de doktersverklaring moet de diagnose, het doktersadvies en de verwachte ziekteduur staan. Een officiële doktersverklaring kan als bewijs dienen en daarmee handig zijn om onduidelijkheden achteraf te voorkomen.

Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen?

Dit is een belangrijk punt: wat gebeurt er in geval van ziekte met de vakantiedagen? Een directe ziekmelding heeft tot gevolg dat je werkgever over de dagen dat je ziek bent, geen vakantiedagen mag inhouden. Jij hebt dus de tijd om uit te zieken, zonder dat dat ten koste gaat van jouw vakantietijd. Dit kan anders zijn indien je instemt met het opnemen van verlof óf als je al ziek gemeld bent voordat je op vakantie gaat.

Let wel op: in je arbeidsovereenkomst of cao kunnen afwijkende regels staan. De werkgever mag vakantiedagen ook inhouden als jij daar zelf mee hebt ingestemd.

Weer beter?

Als je weer beter bent tijdens je vakantie, moet je dit meteen melden aan je werkgever. Het is mogelijk dat als je terugkeert, je wordt opgeroepen door de bedrijfsarts.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch beschikbaar via 0345 – 851 963. Je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.