De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Voortgang cao en ontwikkelingen bij Vivat

In de afgelopen periode hebben de vakbonden overleg gehad over een nieuwe cao. Graag stellen we je op de hoogte van de voortgang. Afgelopen weekeinde werd in vele kranten en dagbladen geschreven over de eigenaar van Vivat. We hebben hierover met Vivat gesproken.

Dit weekeinde zijn er veel nieuwsberichten geweest. Veel kranten en dagbladen hebben geschreven over de ontwikkelingen bij Anbang en wat dit voor Vivat zou kunnen betekenen. Inmiddels heeft De Unie met Vivat hierover gesproken. De officiële aankondiging is gedaan dat het management van Anbang onder toezicht staat van de Chinese toezichthouder CIRC. Welke gevolgen dit voor Vivat heeft, is nu nog onduidelijk zo kwam uit dit gesprek naar voren.

Cao en sociaal plan

In de afgelopen periode hebben we een aantal keren overleg gehad over een nieuwe cao. Daarbij zijn een aantal onderwerpen aan de orde geweest en zijn de standpunten uitgewisseld. We liggen nog ver uit elkaar over de structurele loonsverhoging. Een ander onderwerp is de afschaffing van de beoordelingstoeslag en de compensatie daarvoor. Ook hierover hebben we nog geen overeenstemming. Omdat we tot nu toe alleen gesproken hebben over de cao zal De Unie ook aandringen te starten met onderhandelingen over een sociaal plan. Daar hebben we nog niet over gesproken. We vinden het belangrijk dat grotere ondernemingen een sociaal plan hebben en dit geldt ook voor Vivat. Tot nu toe geldt er een werkgelegenheidsgarantie. Die loopt nog door tot 1 april 2018 van dit jaar.

Pensioen en Pilot

Op het gebied van pensioen zijn er verschillende ideeën bekeken. Het pensioenfonds Shell Nederland en de SER hebben ons geïnformeerd over mogelijke ontwikkelingen. Ook is er een presentatie gegeven door een Zweeds partij. Dit ging met name over de zorgplicht en hoe je dit kunt vormgeven. Er zullen nu vier scenario’s uitgewerkt worden. Om medewerkers te betrekken zal er een pilot gehouden worden. Wat vind jij belangrijk en hoe kijk je tegen pensioen aan. Als je er wat voor voelt om mee te doen aan de pilot dan kun je je opgeven op ID.

Overleg

We hopen donderdag 1 maart 2018 verder te komen met alle onderwerpen voor een nieuwe cao, waaronder de loonsverhoging. Verder willen we starten met de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan. Wat betreft de ontwikkelingen zullen we de vinger aan de pols houden. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen wij je op de hoogte stellen hiervan.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze brief dan kun je mailen naar: Harma.Pethke@unie.nl.